Foto: LETA
Apvienība "Vienotība" uzskata, ka koalīcijas paplašināšanai šobrīd neesot pamata, jo opozīcijā esošo "Saskaņas centru" šobrīd nav vērts "apbalvot" par rīcību Saeimas balsojumā, ar kuru netika atļauta kratīšana deputāta Aināra Šlesera (PLL) mājās, jo SC to neatbalstīja gluži tāpat kā pašreizējais koalīcijas partneris Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS).

Pie šāda secinājuma svētdienas vakarā pēc gandrīz trīs stundu asām diskusijām nonāca "Vienotības" valde, žurnālistus informēja "Vienotības" priekšsēdētāja, Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa un premjers Valdis Dombrovskis (abi V).

Viņi atzina, ka aicinājums šādas koalīcijas veidošanai izskanēja no Valsts prezidenta Valda Zatlera pirms viņa paziņojuma par ierosinājumu atlaist Saeimu. Arī "Vienotības" dalībpartija "Sabiedrībai citai politikai" aicinājusi veidot jaunu valdību.


Āboltiņa norādīja, ka aptaujas rāda – "Vienotības" vēlētāji atbalstījuši koalīciju ar ZZS un VL-TB/LNNK, un, ja šobrīd prezidents aicina jaunu koalīciju ar SC, tad "Vienotībai" jāvaicā vēlētājiem, vai viņi ir gatavi "Vienotības" nostājas maiņai šajā brīdī. Āboltiņa arī norādīja, ka prezidentam, vaicājusi - vai, viņaprāt, cena par atkārtotu ievēlēšanu prezidenta amatā ir tā, ka SC ir valdībā. Tiešu atbildi no prezidenta viņa neesot saņēmusi.

"Pašreiz jautājumi par kaut kādu SC pēkšņu aicināšanu valdībā nav dienas kārtībā," sacīja Dombrovskis. Viņš norādīja – tas nenozīmē, ka "Vienotība" izslēgtu tālāko sadarbību ar jebkurā Saeimā pārstāvēto politisko spēku. Pirmdien ar koalīcijas partneri ZZS paredzēta "ļoti nopietna saruna par šiem jautājumiem", sacīja premjers.

Savukārt Āboltiņa piebilda, ka ar ZZS gaidāma "ļoti nopietna saruna par tiesiskuma mīdīšanu ar kājām".

Dombrovskis norādīja, ka tiesiskuma jautājumi, kurus savā runā aktualizēja prezidents, ir būtiskākie, un, "ja ir jautājums, kā mazināt oligarhu lomu, mēs ļoti labi redzam šajos balsojumos, kuri bija spēki, kas balsoja par kratīšanas atļauju" – "Vienotība" un VL-TB/LNNK.

Premjers pauda – ja nākamajā Saeimā vairākums būs tiem spēkiem, kuri balsoja oligarhu interesēs, tad būšot grūti runāt par "kaut kādiem būtiskiem uzlabojumiem Saeimas darbā".

Āboltiņa atgādināja, ka jau pēc 10.Saeimas vēlēšanām bija mēģinājums izveidot plašu koalīciju, kura ietilptu gan SC, gan VL-TB/LNNK, taču šādu koalīciju nav izdevies izveidot domstarpību dēļ un "rezultātā šie spēki atteikušies nākt valdībā".

Jau ziņots, ka pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera paziņojuma par lēmumu rosināt Saeimas atlaišanu, "Sabiedrība Citai politikai" nāca klaja ar paziņojumu, ka "Vienotība" jau šobrīd kopā ar 10.Saeimas vēlēšanās otro labāko rezultātu ieguvušo apvienību "Saskaņas centrs" (SC) vajadzētu veidot jaunu valdību.

"Pilsoniskā Savienība" (PS) svētdien valdes sēdē secināja, ka jautājums par "Saskaņas centra" iekļaušanu valdībā šobrīd nav diskusijas vērts un svētdien aicinās "Vienotības" valdi pieņemt rezolūciju par valdības un Saeimas obligāti veicamajiem darbiem līdz referendumam par Saeimas atlaišanu.

Savukārt Valsts prezidents Valdis Zatlers svētdien atklāja, ka par ierosinājumu atlaist Saeimu izšķiries pēc tikšanās ar Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu (V), premjeru Valdi Dombrovski (V) un ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru, pārrunājot ar viņiem "stāvokli valstī un izeju no tās". Šajās sarunās premjers un parlamenta spīkere atzinuši, ka jauna valdība pašreizējā Saeimā nav iespējama.

Pēc Saeimas ceturtdienas lēmuma neļaut KNAB veikt kratīšanu bieži vien par oligarhu dēvētā politiķa, Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietās, Zatlers nolēma rosināt atlaist tikai pirms septiņiem mēnešiem ievēlēto 10.Saeimu. Par to prezidents paziņoja sestdien vakarā ārkārtas uzrunā tautai.

Viņš atzina, ka nolēmis rīkoties radikāli un šis lēmums prezidenta vēlēšanu priekšvakarā ir politiski un konstitucionāli sarežģīts, un var mazināt viņa izredzes tikt pārvēlētam uz otro termiņu. Taču viņa kā prezidenta pienākums ir rīkoties valsts labā nevis savā labā, uzsvēra Zatlers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!