Foto: LETA

Bijusī labklājības ministre Ilze Viņķele (V), ko jaunajā valdība nomanījis Uldis Augulis (ZZS), savā bloga ierakstā "Strādāt par ministru" apkopojusi padomus atziņas par ministra darbu no savas pieredzes.

"Ja vēlies kļūt par skolotāju, ārstu vai pilotu, padomus par iecerēto nodarbi un tai nepieciešamajām prasmēm sameklēt ir vienkārši. Retāk kāds runā par ministra darba specifiku. Kam jāgatavojas, ja dzīvē saņemat piedāvājumu kļūt par ministru? Kritiskam vērtējumam piedāvāju dažas atziņas. No pieredzes," raksta politiķe.

Viņa norāda, ka tas ir augstas intensitātes darbs, bet ne goda statuss. Turklāt tajā ir visai neskaidri spēles noteikumi bez jebkādām garantijām uz iesāktā turpināšanu vai atbalstu pat no paša partijas un koalīcijas.

Cita starpā Viņķele notāda, ka "jūs nekad nenožēlosiet, ja ministra portfeli saņemsiet, pateicoties vēlēšanās iegūtam Saeimas deputāta mandātam", lai sabiedrība politiskajām partijām neuzticas un tādēļ pieprasa bezpartejiskus profesionāļus.

Politiķe uzsver uzticamas un kompetentas komandas nozīmes, bet, ja tādas nav, tad viņa iesaka ministra pienākumus nemaz neuzņemties. Tāpat viņa uzsver ministrijas valsts sekretāra un citu ierēdņu nozīmi. "Nekad publiski nenododiet vai neizmantojiet ierēdņus, lai glābtu savu ādu," norāda bijusī ministre.

Viņķele iesaka mērenību arī PR un ārišķību jomā, sabiedroto meklēšanu savas nozares nevalstisko organizāciju vidū, kā arī spēt atteikt visiem tiem, kas lūgs izlīdzēt.

Ministram būtiski arī doties uz reģioniem: "Rīga nav visa valsts, klātienē redzēto attālā Kurzemes pagastā neaizstās neviens sabiedrības krējuma pasākuma apmeklējums."

Savukārt attiecībā uz to, kādā jomā vislabāk strādāt, Viņķele raksta: "Ja varat izvēlēties, kļūstiet par ministru aizsardzības vai ārlietu ministrijā. Kā pierāda vēsture, ar ļoti retiem izņēmumiem tur ministru reitingi ir garantēti pozitīvi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!