Foto: LETA
Zatlera Reformu partijai (ZRP) un "Vienotībai" ir iespēja izdarīt vēsturisku izvēli - veidot nacionāli atbildīgu un tiesisku valdību kopā ar Nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-TB/LNNK, pausts otrdien vakarā izplatītā Nacionālās apvienības valdes paziņojumā.

Apvienība pauž gandarījumu, ka sarunās ar Zatlera Reformu partiju un "Vienotību" izkristalizējušās daudzas kopīgas nostādnes valsts pārvaldes, ekonomikas, sabiedrības saliedētības, demogrāfijas un īpaši tiesiskuma jautājumos. "Latvijai jābūt mūsdienīgai, pārtikušai, godīgai un arī latviskai. To mēs varam panākt ar lojālo cittautiešu atbalstu. Latviskas Latvijas princips nozīmē arī etnisko minoritāšu kultūru attīstību. Latviska Latvija ir vienīgais ceļš, kā saglabāt un stiprināt mūsu valsts neatkarību, kā arī dot māju sajūtu latviešu tautai un visiem, kuri mīl Latviju. Latvija nedrīkst pārvērsties par divkopienu valsti, kas būtu graujoši valsts stabilitātei un nacionālajai drošībai," paziņojumā norāda VL-TB/LNNK.

Apvienība norāda, ka "vēlētāji ir dubultojuši partijas pārstāvniecību Saeimā". Tas partijai dodot "morālu pienākumu" aicināt iespējamos valdības partnerus vienoties par vairākiem uzdevumiem. Apvienība uzskata, ka "latviešu valoda kā Latvijas vienīgā valsts valoda Satversmē jānostiprina kā negrozāma norma", norādot, ka līdz ar to "būtu novērsts tāds absurds kā iestāšanās par krievu kā valsts valodu". Tāpat VL-TB/LNNK aicina būtiski palielināt finansējumu Valsts Valodas centram.

Nacionālā apvienība uzskata, ka valsts un pašvaldību finansētajās pirmsskolas izglītības iestādēs un skolās pakāpeniski jāpāriet uz mācībām valsts valodā. "Esam gatavi diskutēt par šo pārmaiņu termiņiem un uzdevuma izpildes taktiku, bet pats uzdevums ir izšķirīgi svarīgs vienotai Latvijas sabiedrībai. Vienlaicīgi tas nozīmē lielāku atbalstu izglītībai mazākumtautību valodās," norāda VL-TB/LNNK.

Tāpat apvienība uzsver, ka par totalitāro režīmu - nacistiskā un komunistiskā - slavināšanu un simbolikas izmantošanu paredzama atbildība likuma priekšā. "Šī fakta skaidrošana Latvijā un ārvalstīs, kā arī šo režīmu upuru piemiņas sargāšana ir valsts pašcieņas un vēsturiskā taisnīguma jautājums. Katrs, kurš cīnījies par Latvijas neatkarību, ir jātur augstā godā un cieņā," norādīts paziņojumā.

VL-TB/LNNK valde uzsver, ka Latvijas pilsonība ir valstiskās lojalitātes un uzticības simbols, tāpēc jāveicina iespējami kvalitatīvāka naturalizācijas procedūra atbilstoši Eiropas valstu praksei.

Nacionālā apvienība uzskata, ka "līdzšinējais nacionālās politikas trūkums ir ļāvis prokremliskajam "Saskaņas centram" vairot pārstāvniecību parlamentā". "Latviskas koalīcijas uzdevums ir īstenot tādu politiku, kas nodrošina nacionālas valsts izaugsmi," pausts paziņojumā.

Jau ziņots, ka SC pirmdien pauda sašutumu un pieprasīja VL-TB/LNNK paskaidrot tās biedraIesalnieka izteikumus sociālajā tīklā "Twitter", kur viņš jautā, "kāpēc būtu jāņem vērā šeit nelikumīgi ieradušos kolonistu balsis". SC arī aicina pārējās partijas, kas iekļuvušas jaunajā parlamentā, norobežoties no VL-TB/LNNK aicināšanas valdībā.

Arī apvienība "Vienotība" aicinājusi VL-TB/LNNK norobežoties no Iesalnieka izteikumiem.

Savukārt Dzintars otrdien atbildē "Saskaņas centram" skaidroja, ka saskaņā ar 1949. gada 12. augusta Ženēvas konvenciju PSRS okupācijas laika iebraucēju izcelsme Latvijā ir nelikumīga un "no tiesiskā viedokļa to nevar grozīt vai atcelt ne mūsu subjektīvā attieksme, ne pat Latvijas pieņemti likumi"

VL biedrs Iesalnieks arī iepriekš izcēlies ar radikāliem un skandālus izraisījušiem izteikumiem publiskajā telpā, kuru rezultātā galu galā viņš nolēma nekandidēt 11.Saeimas vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!