Foto: DELFI

Patlaban plānotajos normatīvo aktu grozījumos nav paredzēts, ka visiem rezidentiem, kuri studējuši par valsts naudu, būtu trīs gadus pēc pabeigšanas jāstrādā tur, kur valsts liek, tomēr Veselības ministrija (VM) ir gatava diskutēt arī par šādu variantu.

Kā sacīja VM Veselības aprūpes departamenta direktora vietniece Biruta Kleina, šobrīd valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi paredz to, ka trīs gadus pēc rezidentūras beigām tiem jaunajiem ārstiem, kuri noslēguši līgumu ar kādām no reģionālajām slimnīcām un šādi ieguvuši priekšroku uz valsts atmaksātu rezidentūru, būtu jāstrādā tur, kur valsts liek. VM uzskata, ka ārstu izvietošana reģionos nepieciešama, lai risinātu trūkstošo speciālistu problēmas. Kleina sacīja, ka Rīgas reģionā strādā 71% no Latvijas ārstiem.

Kā šodien diskusijā norādīja vairāki jaunie ārsti, piespiedu nodarbināšana reģionos neveicinās speciālistu piesaisti. Izskanēja arī viedokļi, ka, nosakot to, ka jaunajam ārstam pēc rezidentūras ir jānostrādā slimnīcā trīs gadus, veicinās tikai speciālistu aizplūšanu no valsts.

Arī mācībspēki norādīja, ka nevienā citā Eiropas Savienības valstī nepastāv sistēma, ka rezidentiem būtu piespiedu kārtā jāstrādā kādā noteiktā vietā.

Klātesošie arī vērsa uzmanību, ka no grozījumiem ir izslēgta norma, ka vairāk rezidentūras vietu pienākas tai universitātei, kurā piesakās vairāk rezidentūras studentu. Kleina gan norādīja, ka šī norma jau ir "atlikta atpakaļ".

Jau ziņots, ka Latvijas Jauno ārstu asociācija šovakar Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā rīko publisko apspriešanu par VM ieceri pēc valsts apmaksātas rezidentūras iziešanas jaunajiem mediķiem noteikt, ka tiem vairākus gadus jāstrādā konkrētā slimnīcā.

Kā apgalvoja Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes 6. kursa studente Anda Pramalte, šāda sistēma veicinātu vēl lielāku Latvijas medicīnas speciālistu emigrāciju.

Viņa norādīja, ka piedāvātie grozījumi var brīvi tikt interpretēti arī kā VM instruments, kas ļautu tai jaunos speciālistus pēc rezidentūras beigšanas piespiedu kārtā nosūtīt darbā uz tām reģionālajām slimnīcām, kurās mediķu trūkst. Nepildot noslēgto vienošanos ar reģionālajām ārstniecības iestādēm, jaunajam ārstam būtu pienākums atmaksāt valstij ar apmācībām rezidentūrā saistītos izdevumus, kas var pārsniegt pat 90 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!