Foto: DELFI

Otrdien, 28.aprīlī, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Eiropas lietu un starptautiskās sadarbības nodaļas vecākais speciālists Jevgenijs Golovčuks Eiropas Savienības (ES) civilās aizsardzības komandas sastāvā devies misijā uz zemestrīces skarto Nepālu, portālu "Delfi" informēja VUGD preses pārstāve Viktorija Gribuste.

Jau ziņots, ka sestdien, 25.aprīlī, Nepālu satricināja smaga zemestrīce, nodarot plašus postījumus. Zemestrīcē dzīvību zaudēja vairāki tūkstoši cilvēku.

Balstoties uz Nepālas valdības lūgumu pēc palīdzības, Eiropas Komisija (EK) aktivizējusi ES civilās aizsardzības mehānismu. EK 28.aprīlī uz Nepālu nosūtījusi no dalībvalstu ekspertiem izveidotu grupu, lai palīdzētu noteikt katastrofā cietušās valsts vajadzības un palīdzētu nodrošināt saskaņotu starptautiskās palīdzības nodrošinājumu, kā arī sniegtu tehniskās palīdzības atbalstu.

Nosūtītajā grupā kā koordinācijas eksperts no Latvijas iekļauts arī VUGD pārstāvis.

Gribuste norāda, ka tāpat EK Nepālai piešķīrusi arī trīs miljonus eiro tūlītējām katastrofu likvidēšanas vajadzībām, piemēram, nodrošinājumam ar dzeramo ūdeni, medicīnisko atbalstu un nepieciešamajiem medicīniskiem preparātiem, nodrošinājumam ar pagaidu teltīm izmitināšanai, kā arī telekomunikācijas sakaru atjaunošanai.

ES civilās aizsardzības mehānismu izmanto gadījumos, kad katastrofu izraisītās sekas pārsniedz cietušās valsts reaģēšanas spējas. Mehānisms ļauj nodrošināt citu ES dalībvalstu civilās aizsardzības resursu iesaisti katastrofu seku likvidēšanā, kā arī šāds palīdzības mehānisms ļauj papildināt katastrofu skartās valsts reaģēšanas spējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!