Foto: Saeimas administrācija

Nacionālās apvienības (NA) deputātiem, balsojot par Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas galaziņojumu, būs brīvais balsojums, portālam "Delfi" atklāja NA Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

"Frakcija nenorādīs deputātiem, kā balsot, tas būtu nekorekti," viņš sacīja, skaidrojot, ka NA deputāti, kas darbojas komisijā, ir piedalījušies tās sēdēs un labāk zina, vai un kādu cilvēku vārdi jānorāda komisijas galaziņojumā kā politiski un morāli atbildīgie par traģēdiju.

"Frakcija nevar sacensties kompetencē ar šiem kolēģiem," norādīja Dzintars.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) par to, kā rīkoties šajā jautājumā, lems valdes sēdē pirmdien, 19. oktobrī, portālam "Delfi" pastāstīja parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītājs Ringolds Balodis (NSL).

Pašlaik viņš pauž pārliecību, ka galaziņojums tiks pieņemts. Plānots, ka tas notiks komisijas sēdē 26. oktobrī. Pagaidām Balodis neprognozē, kāds būs deputātu balsojums par to, vai saglabāt politiski un morāli atbildīgo vārdus ziņojumā.

Jau vēstīts, ka iepriekš ziņojuma apstiprināšana uz laiku atlikta, lai vienotos par politiski un morāli atbildīgo septiņu personu vārdu iekļaušanu ziņojumā.

Pagājušajā nedēļā atsevišķi komisijas locekļi vienojušies izsvītrot vaininieku uzvārdus. Ar šādu priekšlikumu klajā nācis deputāts Ints Dālderis (V). Taču, atbalstot šādu priekšlikumu un nenorādot politiski un morāli atbildīgās personas vispār, citi deputāti, piemēram, deputāts Artuss Kaimiņš (LRA) ziņojumu neparakstīs. Līdz ar to radies liels risks, ka galaziņojums netiks pieņemts, skaidroja Balodis.

Jānorāda, ka ziņojuma apstiprināšanai nepieciešamas septiņu deputātu balsis no kopumā 12 komisijas locekļiem.

"Vienotības" pārstāvji ir pret uzvārdu norādīšanu, bet neskaidra bija deputātu Ingunas Rībenas (NA), Zentas Tretjakas (S) un Kārļa Seržanta (ZZS) nostāja.

Galaziņojuma pašreizējā projektā par traģēdiju kā morāli un politiski atbildīgie minēti bijušais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), bijušie ekonomikas ministri Artis Kampars (V) un Daniels Pavļuts, bijušie Ekonomikas ministrijas valsts sekretāri Anrijs Matīss (V) un Juris Pūce, kā arī Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) un Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!