Foto: LETA

Ja Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sekretārs Ints Dālderis (V) atteiksies parakstīt komisijas galaziņojumu, viņa vietā to varētu uzticēt citam deputātam, portālam "Delfi" norādīja izmeklēšanas komisijas vadītājs Ringolds Balodis (NSL).

Pēc viņa teiktā, gatavību parakstīt ziņojumu paudis deputāts Artuss Kaimiņš (LRA).

Vienlaikus Balodis gatavs pret Dālderi vērsties Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā par amatpersonas tiešo darba pienākumu nepildīšanu.

Balodis klāstīja, ka trešdien iesniedzis Dālderim parakstīšanai komisijas ziņojumu, taču pagaidām nav skaidrs, kā Dālderis rīkosies.

Ja Dālderis nolems galaziņojumu neparakstīt, Saeimas Kārtības rullis ļaujot šo pienākumu uzticēt kādam citam komisijas loceklim. Balodis šajā jautājumā konsultējies arī ar Saeimas Juridisko biroju, kas norādījis, ka sekretārs ar savu parakstu apliecina komisijas deputātu balsojumu.

"Ar šādiem tehniskiem jautājumiem nevar apturēt procesu," uzsvēra Balodis, norādot, ka komisija ar absolūto vairākumu ir atbalstījusi galaziņojumu.

Ja Dālderis ziņojumu neparakstīs, Balodis vērsīsies Mandātu komisijā, jo tādējādi Dālderis rupjā veidā nepilda savus tiešos darba pienākumus. "Ir skaidrs, ka viņš cenšas aizstāvēt savas partijas biedrus. Taču jāņem vērā, ka Dālderis ir valsts amatpersona, un vairāk nekā gadu par komisijas sekretāra pienākumu pildīšanu saņēmis algu," minēja Balodis.

Dālderis savu nostāju sola atklāt trešdienas pēcpusdienā.

Jau vēstīts, ka Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija otrdien noslēgusi teju gadu ilgu darbu, savā pēdējā komisijas sēdē galīgajā lasījumā apstiprinot galaziņojumu.

Deputāti nolēma, ka par Zolitūdes traģēdiju un tās izraisītajām sekām politiski un morāli atbildīgas ir septiņas personas - bijušais premjers Valdis Dombrovskis (V), bijušie ekonomikas ministri Artis Kampars (V) un Daniels Pavļuts, bijušie Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāri Anrijs Matīss (V) un Juris Pūce ("Latvijas attīstībai"), Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs ("Saskaņa") un Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Izmeklēšanas komisijas sekretārs Dālderis, kura priekšlikumu uzvārdus ziņojumā tomēr neminēt deputāti otrdien noraidīja, pēc sēdes žurnālistiem norādīja, ka viņš varētu arī komisijas gala ziņojumu neparakstīt. Viņš vairākkārt uzsvēra, ka aizvien uzskata, ka politiķiem nav tiesības šādi tiesāt citus politiķus. "Tas ir tiesu sistēmas darbs," norādīja deputāts.

Tāpat ziņots, ka Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas komisijas galaziņojumā vērsta uzmanība uz vairākām nepilnībām, tostarp par nenormālu nosaukta situācija, ka jaunajam būvniecības regulējumam nepieciešama virkne uzlabojumu.

Nepilnības atklātas arī būvmateriālu tirgus uzraudzībā un iepirkumu jomā, kur zemākās cenas principa dēļ tiek izslēgta iespēja iegūt kvalitatīvu rezultātu. Tāpat tiek rosināts arī piešķirt pašvaldībām tiesības atteikt ēku būvniecību ētisku apsvērumu dēļ.

Parlamentārās izmeklēšanas komisija par Latvijas valsts rīcību, izvērtējot 2013. gada 21. novembrī Zolitūdē notikušās traģēdijas cēloņus, un turpmākajām darbībām, kas veiktas normatīvo aktu un valsts pārvaldes un pašvaldību darbības sakārtošanā, lai nepieļautu līdzīgu traģēdiju atkārtošanos, kā arī par darbībām minētās traģēdijas seku novēršanā tika izveidota 2014. gada 11. novembrī uz vienu gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!