Foto: LETA
Biedrība "Zolitūde 21/11", pilnsapulcē izskatot SIA "Maxima Latvija" izteikto piedāvājumu dāvināt tai kopīpašuma daļas no objekta Priedaines ielā 20, izteikusi gatavību lemt par dāvinājuma pieņemšanu pēc visu juridisko jautājumu sakārtošanas starp SIA "Maxima Latvija" un SIA "Tineo", Rīgas domi un Latvijas tiesībsargājošajām iestādēm.

Kā pastāstīja biedrības pārstāve Regīna Ločmele, dāvinājums var būt tikai ar nosacījumu, ka tiks izveidota piemiņas vieta un netiks pieļauta īpašuma izmantošanu komerciālos nolūkos.

Kā skaidroja Ločmele, lēmumu par dāvinājuma pieņemšanu un citiem nosacījumiem biedrība pieņems tikai pēc tam, kad būs zināmi visu ekspertīžu rezultāti un juridiski sakārtoti jautājumi, kas skar attiecības starp nekustamā īpašuma īpašniekiem un Rīgas pašvaldību. Ločmele sacīja, ka biedrības rīcībā esošā informācija liecina, ka vēl nav noteikts, kas veiks ekspertīzi par sabrukušajam lielveikalam blakus esošās daudzstāvu ēkas un pazemes autostāvvietas stāvokli un atbilstību drošībai. Vienlaikus viņa minēja, ka tās rezultāti varētu būt zināmi ne ātrāk par nākamo gadu.

Līdz ar to patlaban biedrība ieturējusi pauzi lēmuma pieņemšanā un saglabājusi iespēju ietekmēt situācijas attīstību, sacīja Ločmele. "Vēlreiz ar balsojumu apliecinājām, ka visi cietušie traģēdijas vietā vēlas redzēt tikai un vienīgi piemiņas vietu. Respektīvi, lai tiktu nojaukts viss ēku komplekss, ieskaitot daudzstāvu ēku un pazemes autostāvvietu," sacīja biedrības pārstāve.

Dāvinājuma piedāvājums esot saistīts ar ļoti daudziem juridiskajiem un morālajiem aspektiem, kurus nepieciešams izvērtēt. Savukārt to izvērtēšanai ir nepieciešamas plašas konsultācijas un datu analīze. Līdz ar to biedrība patlaban "nesaka ne jā, ne nē", norādīja Ločmele.

Kopumā lēmumu parakstīja 39 biedrības "Zolitūde 21/11" biedri.

Kā ziņots, SIA "Maxima Latvija" pārstāvis Jānis Beseris iepriekš apstiprināja, ka mazumtirdzniecības uzņēmums traģēdijas vietā neplāno veikt nekādu komercdarbību, tāpēc ir "Maxima Latvija" ir izteikusi īpašuma Priedaines ielā 20 kopīpašuma daļu dāvinājuma piedāvājumu cietušo biedrībai.

Savukārt Rīgas domes Īpašuma departamenta vadītājs Oļegs Burovs (GKR) sacīja, ka potenciāli šāds īpašums varētu būt apgrūtinājums cietušo biedrībai, tāpēc pieļāva iespēju, ka biedrības vārdā šo dāvinājumu varētu pieņemt arī Rīgas pašvaldība. Burovs gan piebilda, ka pagaidām tās visas ir tikai teorētiskas iespējas, "Maxima Latvija" vēl nav runājusi ar pašvaldību un pagaidām risina sarunas tikai ar cietušo biedrību.

Lai novērstu apkārtējās vides degradāciju, Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisijā 4.jūlijā pieņēma lēmumu, kurā uzdeva Zolitūdē sagruvušā veikala "Maxima" ēkas īpašniekiem virszemes daļā esošo drupu un bīstamo konstrukciju demontāžu veikt ne vēlāk kā divu mēnešu laikā kopš brīža, kad Valsts policija traģēdijas vietu nodeva īpašnieku valdījumā.

Patlaban veikala drupas klasificētas kā A kategorijas grausts, kas vērtējams kā vidi degradējošs un bīstams apkārtējai sabiedrībai.

Kā ziņots, pagājušā gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!