Foto: DELFI

Pirmo Zolitūdes traģēdijas daudzmiljonu civillietu Rīgas apgabaltiesa neuzsāka pēc būtības izskatīt arī trešdien, 20.augustā, jo lietas dalībniekiem, kā arī tiesnesei Ilzei Ošiņai, radās neskaidrības par prasību, proti, ko no visiem tās papildinājumiem prasītāji uztur un ko nē. Tāpēc prasītāju advokātam Aldim Gobzemam tika uzdots līdz nākamajai tiesas sēdei vienā dokumentā uzrakstīt, kāda tad ir tiesā uzturamā prasība.

AS "Maxima" pārstāvis, zvērināts advokāts Jānis Rozenbergs tiesas sēdē norādīja, ka neizlemts palicis jautājums par lietas izskatīšanas atlikšanu līdz brīdim, kad būs zināmas ekspertīzes gan par ēkas sabrukšanas iemesliem, gan trauksmes signalizāciju. Ekspertīzi par ēkas jumta sabrukšanas cēloņiem veiks "Maxima" uzrunāta kompānija, un tā darbu varējusi sākt vien pēc tam, kad ēku pameta policija. "Maxima" vēlas sagaidīt arī Valsts policijas kompleksās būvniecības ekspertīzes rezultātus.

Advokāts piebilda, ka abas šīs ekspertīzes, kuras veic "Maxima" nolīgtie eksperti, varētu būt gatavas novembrī. Lietas atlikšanai šo iemeslu dēļ piekrita arī pārējo atbildētāju pārstāvji, sakot, ka bez ekspertīžu rezultātiem šobrīd iespējams apspriest vien notikušā versijas.

Savukārt Gobzems tiesā pauda pārliecību, ka "lūgums ir nepamatots un noraidāms", jo iemesls cilvēku nāvei ir tas, ka viņi atradās līdz galam nepabeigtā ēkā, pēc būtības - būvobjektā. Prasītāju pārstāvis pauda uzskatu, ka ekspertīzes šajā lietā nav nepieciešamas.

Pēc šī advokāta komentāra tiesas zālē izcēlās diskusijas par to, kāda īsti ir pati civilprasība, kuru Gobzems šobrīd uztur. Tiesā advokāts esot iesniedzis prasības grozījumus un vēlāk arī palidinājumus. Arī tiesnese Ošiņa interesējās, kurus no iesniegtajiem grozījumiem un papildinājumiem šobrīd prasītāju pārstāvis uztur.

Savukārt Rozenbergs lūdza tiesu kolēģim uzlikt par pienākumu iesniegtās prasības un to papildinājumus sagatavot vienā dokumentā, lai visiem ir skaidra izskatāmās lietas un prasījumu būtība. Tiesnese Ošiņa piekrita šim lūgumam un uzlika advokātam Gobzemam par pienākumu to izdarīt.

Savukārt jautājumi par lietas izskatīšanas atlikšanu palika neizskatīti, jo pagaidām nav skaidrs, vai pēc iepazīšanas ar galīgo prasības redakciju tie būs vēl aktuāli.

Pēc tiesas sēdes Gobzems žurnālistiem paskaidroja, ka grozītās prasības būtība ir tāda: cilvēki gāja boja, jo atradās "Maxima" ēkā. Proti, atbildīgās iestādes un uzņēmumi pieļāva, ka cilvēki atrodas ēkā, kurā vēl norit būvdarbi. Ēkas būvniecība notika divās kārtās, un traģēdijas brīdī pērn novembrī notika to otrā kārta - būvdarbi uz jau strādājoša lielveikala jumta.

Gobzems sarunā ar žurnālistiem arī uzsvēra, ka pie "Maximas" nebija uzrakstu vai brīdinājumu, ka objektā notiek būvdarbi. Veikals, pēc advokāta domām, sāka strādāt un uzņemt apmeklētājus otrās būvniecības kārtas laikā tāpēc, lai ātrāk gūtu peļņu. Tāpēc advokāts uzskata, ka ekspertu viedoklis šajā lietā par ēkas sabrukšanas iemesliem nav svarīgs, svarīgi ir noskaidrot, kāpēc ēkā bija cilvēki.

Jautāts par lietas izskatīšanas ilgumu, Gobzems bija skeptisks, sakot, ka tie varētu būt vairāki gadi. Advokāts sacīja, ka gan šajās, gan pārējās civillietās, kas saistībā ar šo traģēdiju ierosinātas dažādās Latvijas tiesās, viņš taisnību cer sagaidīt vien Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Šobrīd Rīgas apgabaltiesā izskatāmā lieta ir pirmā, kuru tiesa sākusi skatīt, pārējās ir nozīmētas izskatīšanai tuvākā vai tālākā nākotnē.

Vēl trešdien Gobzems lūdza tiesnesi Ošiņu izvērtēt jautājumu par to, vai viņai nav pašai sevi jāatstata no lietas izskatīšanas. Iepriekš Gobzems jau bija pieteicis noraidījumu tiesai, bažījoties par tiesneses objektivitāti un spēju spriest taisnīgu tiesu, taču toreiz noraidījums netika pieņemts. Arī trešdien gan atbildētāju advokāti, gan tiesnese šo ierosinājumu noraidīja, atzīstot to par nepamatotu un vienreiz jau izvērtētu.

Rīgas apgabaltiesā skatāmajā lietā ar prasību pret "Maxima Latvija", "Re&Re", SIA "Homburg Zolitude", SIA "Tineo", Rīgas domi, arhitektu firmu "Kubs" un SIA "HND Grupa" vērsās trīs cietušie, kopumā prasot morālo kompensāciju 100 miljonu latu apmērā.

2013.gada 21.novembrī, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas. Policija par notikušo sākusi kriminālprocesu, kuru joprojām izmeklē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!