Foto: DELFI

Ceturtdien dienas vidū iepretim Kvadrāta ielai uz Daugavas ledū ielūzuši divi cilvēki, bet vēl aptuveni 100 cilvēki, tostarp divi skolēni, rāmi turpinājuši pastaigāties un slēpot pa upes virsmu pārklājušo ledu. Zemledus makšķernieki turpinājuši savas nodarbes un tāpat ledu par nosēšanās vietu tai laikā bija izvēlējusies arī divvietīga lidmašīna, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Tā ceturtdien īsi pēc pulksten 13 tas saņēmis informāciju, ka Rīgā, Kvadrāta ielas galā, uz Daugavas ledū ir ielūzusi sieviete. Kad pēc dažām minūtēm ugunsdzēsēji glābēji ieradās notikuma vietā, apkārt esošie cilvēki informēja, ka sieviete pati saviem spēkiem bija tikusi atpakaļ uz ledus un aizgājusi tālāk. Sieviete nereaģēja uz glābēju aicinājumu apstāties un parādīties mediķiem, bet turpināja savu ceļu pa Daugavu.

Pēc neilga brīža ugunsdzēsēju glābēju acu priekšā līdz jostas vietai ledū ielūza vēl viens cilvēks, kurš tika izvilkts ārā. Arī viņš izvēlējās nevis ļaut mediķiem viņu apskatīt, bet gan pats devās mājās.

VIGD vērtējumā, turpmākie notikumi parādījuši, ka cilvēku pārdrošībai nav robežu, jo neilgi pēc vīrieša izglābšanas uz Daugavas ledus nosēdusies maza divvietīga lidmašīna. Ugunsdzēsēji - glābēji ar lidmašīnas pilotu apsprieduši šāda soļa bīstamību un tikai pēc tam lidmašīna atkal pacēlusies gaisā un aizlidojusi.

Apsekojot notikuma vietu, ugunsdzēsēji glābēji kopumā uz ledus ieraudzīja apmēram 100 cilvēkus, to skaitā divus skolēnus. VUGD speciālistu skatījumā šokējošākais bija tas, ka lielākā daļa šo cilvēku pa ledu vienkārši pastaigājās - zemledus makšķernieku bija pavisam nedaudz. Vairāki cilvēki arī pa Daugavas ledu slēpoja.

VUGD atzīmē, ka Daugavas ūdenslīmeņa svārstību dēļ apmēram piecus metrus no krasta vietām ir izveidojušies ledus izskalojumi un pārrāvumi. Tāpēc, ja cilvēks vienā vietā uz ledus ir nokļuvis pa biezu ledus kārtu, tad jau pāris metrus tālāk, vēloties nokļūt krastā, viņš var nepamanīt, ka ledus šajā vietā ir ļoti plāns, pārklāts ar sniega segu un tāpēc cilvēks ielūzt.

Ceturtdien ar "ledus pastaigu" cienītājiem pārrunājot šīs nodarbes bīstamību, ugunsdzēsējiem glābējiem izdevās apmēram 60 cilvēkus aizvest līdz krastam, tomēr liela daļa cilvēku izrādījuši vēlmi uz Daugavas ledus atgriezties. VUGD pieļauj, ka pēc glābēju aizbraukšanas viņi to arī izdarījuši.

VUGD aicina cilvēkus nebūt tik bezatbildīgiem un domāt par savu drošību. Neskatoties uz auksto laiku, ledus kārta var būt plānāka tuvāk krastam, pie tiltiem, dzelzceļa pārvadiem, niedrēm, kā arī vietās, kur tek straumes vai ieplūst siltie rūpnieciskie ūdeņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!