Foto: LETA

Rīgas domnieka Jāņa Šmita ("Gods kalpot Rīgai") sagatavotie grozījumi sabiedriskās kārtības noteikumos, kas liedz pilsētā propagandēt homoseksuālismu, var arī nenonākt līdz izskatīšanai domes sēdē.

"Domes deputātiem ir ļoti dažādi viedokļi par šo jautājumu, ko arī pierāda komitejas lēmums. Rīgas pašvaldības normatīvie akti vienmēr ir atbilduši Latvijas Republikas likumiem, un tā tas būs arī turpmāk," ar preses sekretāres Annas Kononovas starpniecību paziņoja Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Par jautājumu iekļaušanu domes sēdes darba kārtībā lemj Rīgas mērs pēc atzinumu saņemšanas no juristiem un citām iesaistītajām institūcijām, un, ja juristi norādīs, ka šie grozījumi ir pretrunā ar augstāk stāvošiem normatīvajiem aktiem, domes sēdes darba kārtībā tos var arī neiekļaut.

Juristi jau pirms Drošības un kārtības jautājumu komitejas sēdes atzinumā paskaidroja, ka Šmita ierosinājums ir pretrunā ar Satversmi un Eiropas Cilvēktiesību konvenciju.

Savukārt Šmits pavēstīja, ka juristu slēdziens ir nekorekts, jo konvencijā gluži pretēji ir paredzēta iespēja ierobežot izteiksmes brīvību, ja tas aizskar citu cilvēku tiesības un tikumību. "Ir jāsaprot, ka var ierobežot savas egoistiskās vēlmes, domājot par citu cilvēku tikumības aizsardzību," norādīja deputāts un piebilda, ka nevienam nav aizliegts "privātās telpās nodarboties ar to, ar ko grib, kaut vai "Arēnu Rīga" noīrēt," viņš sacīja.

Šmits pauda cerību, ka šos grozījumus domes sēdē varētu izskatīt jau 15.maijā, līdz ar to, iespējams, tie paspētu stāties spēkā līdz jūnija sākumā Rīgā iecerētajam lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" rīkotajam praidam.

"Mozaīka" domē ir iesniegusi pieteikumu pasākuma rīkošanai Vērmanes dārzā, un dome maija beigās sola lemt par pasākuma norisi, informēja RD sabiedrisko attiecību nodaļā.

Jau vēstīts, ka Rīgas domes Drošības un kārtības komitejas deputāti pagājušajā nedēļā bez debatēm atbalstīja sava kolēģa Jāņa Šmita ("Gods kalpot Rīgai") ierosinājumu grozīt Rīgas pilsētas sabiedriskās kārtības noteikumus, aizliedzot pilsētā "propagandēt homoseksuālismu". Vienīgais, kurš atturējās balsojumā, bija Elmārs Vēbers ("Vienotība").

Deputāti grozījumus atbalstīja, pat par spīti Juridiskās pārvaldes atzinumam, ka šāds aizliegums ir vērtējams kā cilvēktiesību pārkāpums.

Šmits domei iesniegtajos dokumentos norāda, ka jāprecizē "darbības, kas ir apkarojamas publiskās un sabiedriskās vietās Rīgas administratīvajā teritorijā", un tas jādara, lai aizsargātu citu cilvēku tiesības un tikumību.

Ziņots arī, ka patlaban aktuāls ir jautājums par praida norisi Rīgā. Pilsētas izpilddirektoram būs jāpieņem lēmums, vai atļaut lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" pieteikto gājienu, kas paredzēts 2.jūnijā. Plānotais dalībnieku skaits ir aptuveni 650 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!