30. maijā portālā Delfi: Noslēdzas ‘Delfi TV ar Jāni Domburu’; pašvaldībās kāpj algas
“Vienotības” un Nacionālās apvienības līderu intervija
Projektu “Delfi TV ar Jāni Domburu” otrdien noslēdza partijas “Vienotība” un Nacionālā apvienība. "Vienotības" valdes priekšsēdētājs Andris Piebalgs runāja par
sūci uz “Vienotības” kuģa
, kas radusies pēc vēlētāju cerību nepiepildīšanas. Cilvēki no "Vienotības" sagaidīja vairāk, nekā "Vienotība" spēja dot. Ja esi pie varas, nāk atsitiens, ja neesi atrisinājis visu, ko no tevis sagaida," sacīja partijas līderis. Partija mainoties, bet Piebalga nākotne būšot zināma rudenī, kad partija rīkos kongresu un izvērtēs padarīto un sasniegto.


Savukārt Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš
noliedza “Saskaņas” biedra Jāņa Urbanoviča pausto
, ka apvienības rīcība mobilizētu “Saskaņas” elektorātu. "Problēma mums nav tajā, ka nesaskaņa, bet problēma, ka mums ir "Saskaņa". Viņiem ir līgums ar "Vienoto Krieviju", Nils Ušakovs piedalās 9. maija pasākumos un izmanto visu rīdzinieku naudu. Kur ir problēma pateikt, jā, mēs atzīstam okupāciju. Tas pats viņa balsojums divvalodības referendumā. Nē, mēs Saskaņu nebarojam," savas partijas nostāju raksturoja Bērziņš.
Pašvaldībās kāpj algas
Kopš 2010. gada
algas Ilūkstes novadā ir augušas par teju 70%
. Naukšēnu novadā par 60%. Jūrmalā par 57%. Līdzīgs kāpums vērojams arī Grobiņas, Jaunpiebalgas un Sējas novados. Pašvaldības, kur algas pieaugušas visvairāk, gan nav atalgojuma augšgalā valstī kopumā. Visi novadi, izņemot Jūrmalu un Grobiņas novadu, būtiski atpaliek no pašvaldībām, kur ir lielākā alga. Lielākoties atalgojuma pieaugumu pašvaldību vadītāji skaidro ar minimālās algas pieaugumu, kā arī ar pedagogu atalgojuma palielinājumu valstī kopumā.


Kultūrpētnieks Deniss Hanovs komentē, ka minētajās pašvaldībās, iespējams, notiek mēģinājums nodrošināt nodarbinātības politikas formas. Proti, redzot, ka novadā kūtri attīstās uzņēmējdarbība, sabiedriskais sektors paceļ algas, lai piesaistītu un saglabātu darbiniekus. Vienlaikus Hanovs brīdina, ka algu paaugstināšana nav nodarbinātības problēmu risinājums.


Visus novadu un pilsētu raksturojošos datus par ekonomiku, kopienu un labklājību iespējams analizēt portāla "Delfi" pašvaldību vēlēšanu sadaļā "
Domā, spried un sver!
"
Makrons pret Krievijas medijiem
Francijas jaunais prezidents Emanuels Makrons pirmdien kopīgas preses konferences laikā ar Krievijas līderi Vladimiru Putinu Kremļa finansētās mediju organizācijas
nodēvēja par "ietekmes un propagandas orgāniem"
. Francijas prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā Makrona komanda apsūdzēja Krieviju hakeru uzbrukumos un dezinformācijas izplatīšanā par labu Makrona konkurentei Marinai Lepēnai. Makrona komanda arī liedza akreditācijas savos štābos "Sputnik" un RT žurnālistiem.


"Kampaņas laikā "Sputnik" un RT bija ietekmes aģenti, kas vairākos gadījumos izplatīja viltus ziņas personīgi par mani un manu kampaņu," sacīja Makrons. "Viņi uzvedās kā ietekmes, propagandas un melu propagandas orgāni.” Putins uz Makrona teikto nekā nereaģēja, bet, atbildot uz žurnālista jautājumu, noliedza Krievijas saistību ar Makrona kampaņai notikušajiem kiberuzbrukumiem, atzīmējot, ka šīs apsūdzības nav balstītas faktos.
Vēl portālā Delfi:
“Okupācijas ir bijušas, okupantu nav,” intervijā portāla “Delfi” projektā “Delfi TV ar Jāni Domburu”
teica
partijas “Saskaņa” valdes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Urbanovičs. Viņš stāstīja, ka pārņemot Eiroparlamenta deputātes Tatjanas Ždanokas vēlētājus, “Saskaņa” ir kļuvusi par ķīlniekiem. Pilnu interviju ar Urbanoviču var noskatīties
šeit
. Savukārt diskusijā kultūrpētnieks Deniss Hanovs nosauca Urbanoviču par nogurušu politiķi, kurš intervijā piedzīvojis retorisku izgāšanos. Diskusiju var vērot
šeit
. Savukārt
šeit
atradīsi interviju ar “Latvijas Reģionu apvienības” līderi Mārtiņu Bondaru, bet
šeit
diskusiju par intervijā izskanējušo.


Iedzīvotāju skaits Latvijā pērn
turpināja samazināties
. Šī gada sākumā Latvijā bija apmēram 1,95 miljoni iedzīvotāju – par 18,8 tūkstošiem mazāk nekā pērn. Iedzīvotāju skaits palielinājies tikai Rīgā, kur klāt nākuši 1800 cilvēku. Savukārt visskumjākā situācija ir Latgalē, kur iedzīvotāju skaits gada laikā sarucis par 6300 cilvēkiem jeb 2,3%. Tikai deviņos novadiem no 110 iedzīvotāju skaits pieaudzis.


Baltais nams gatavojot budžetu, kurā partnerības programmām ar Kaukāza un Centrālāzijas valstīm budžets
tiks samazināts par vairāk nekā pusi
. ASV Valsts departamenta programmu finansējums, piemēram, Gruzijai samazināsies no aptuveni 72 miljoniem eiro šogad uz aptuveni 30 miljoniem eiro nākamgad. Šie plāni krasi kontrastē Donalda Trampa vēl maija sākumā izteiktajiem solījumiem pie viņa atbraukušajam Gruzijas premjeram Giorgijam Kvirikašvili.


Baltā nama komunikācijas direktors Maiks Dubke paziņojis, ka
pamet darbu Trampa administrācijā
. "Tā bija privilēģija kalpot šim prezidentam," viņš skaidrojis medijam, norādot, ka sadarbojies ar Trampu un darbu pamet personisku iemeslu dēļ. Komunikācijas direktors gan atteicās komentēt Baltā nama iekšējos skandālus un baumas par tā darbinieku maiņu.


Sestdien Limbažu amfiteātrī būs skatāma un klausāma Latvijas pirmā metālopera “Kurbads. Ķēves dēls” ar grupas “Skyforger” dalību. “Delfi Kultūra” apkopojusi
praktiskus padomus
, kas atvieglos nokļūšanu līdz amfiteātrim, kā arī ļaus bez raizēm baudīt metālu. Tikmēr ierašanās Ukrainā būs apgrūtināta latviešu aktierim Ivaram Kalniņam, kurš par okupētās Krimas apmeklēšanu iekļauts Ukrainas interneta
vietnes “Miera uzturētājs” melnajā sarakstā
.
Dienas versija:
Pērn Latvijas Dabas fonda tiešraides no piecām putnu ligzdām skatījās teju trīs miljonus reižu no 169 valstīm. Biologs
Arnis Zacmanis vērtē
, ka sekošana līdzi melno stārķu un vistu vanagu gaitām nebūt nav vientuļu vuajeristu nodarbe, bet gan skatītāju socializācijas veicinātājs. Zacmanis saskata vairākas līdzības starp putnu dzīvi un televīzijas seriāliem. “Arī putni lineārā laika plūdumā satiekas, rada jauno paaudzi, konfliktē, šķiras, atkal satiekas, noveco, arī mirst. Tomēr ir būtiska atšķirība: dabā viss notiek pa īstam, bez scenārija un nekad nav skaidrs, kurā brīdī dabas seriāls (vai vismaz seriāla sezona) var beigties,” vērtē biologs.


Spilgtākos mirkļus no putnu ligzdām vari aplūkot arī portāla “Delfi” sadaļā “
Mans draugs
”. Piemēram,
šeit
vari aplūkot ūpju mazuļu brašo čāpošanu līdz ligzdas malai. Savukārt visas sešas dažādu putnu sugu kameras pieejamas
Latvijas Dabas fona mājaslapā
.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!