Foto: F64

Zatlera reformu partijas (ZRP) valde piektdien, atsaucoties uz "Vienotības" ceturtdien izteikto aicinājumu veidot koalīcijas kodolu, "Vienotību" izvirzījusi kā prioritāro partneri gan ekspertu, gan augstākajā līmenī, pēc sēdes žurnālistiem pastāstīja ZRP premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs.

Sprūdžs atzina - tas nozīmē, ka ZRP pagaidām par koalīcijas veidošanu runās tikai ar "Vienotību", proti, tiek atsāktas divpusējās sarunas. Sprūdžs norādīja: "Mēs ieturam pauzi, jo esam gatavi respektēt "Vienotības" piedāvājumu."

"Tas nenodara lielu postu tikmēr, kamēr mēs turpinām runāt par programmām pirms amatiem," uzvēra Sprūdžs.

Ceturtdien notika arī pirmā ZRP Saeimā ievēlēto deputātu sēde kopā ar partijas valdi, kurā gan valde, gan frakcija paudusi atbalstu koalīcijas veidošanas sarunu norisei un stratēģijai. "Pirmkārt jārunā par programmu, vispirms noskaidrojot, cik lielā mērā mēs to varam īstenot, un tikai tad - par personālijām," sacīja Sprūdžs.

Sprūdžs gan uzsvēra, ka ZRP sarunvedējiem "mandāts bija dots jau līdz šim", taču tagad saņēmām pilnvarojumu turpināt iesākto".

Piektdien pēcpusdienā ZRP teikas ar Vienotību un tikšanās laikā cer, ka potenciāli koalīcijas partneri deleģēs savus pārstāvjus ekspertu darba grupām, lai tās varētu sākt strādāt pēc iespējas ātrāk.

Jau ziņots, ka, lai gan iespējamie "trešie partneri"- "Saskaņas centrs" un Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - ir pieņēmuši Zatlera reformu partijas (ZRP) piedāvājumu veidot divas paralēlas ekspertu grupas trijatā ar "Vienotību" un ZRP, pati "Vienotība" joprojām par šādu risinājumu ir "apmulsusi", tāpēc aicināja ZRP kā tuvāko partneri veidot nākamās valdības koalīcijas kodolu un jau nākamās nedēļas sākumā sarīkot abu jaunievēlēto 11.Saeimas frakciju deputātu kopīgu tikšanos.

Iepriekš ZRP ierosināja veidot divus ekspertu grupu "trijniekus" - ar "Vienotību" un "Saskaņas centru" un ar "Vienotību" un VL-TB/LNNK -, lai diskutētu par ekonomikas, tiesiskuma un humanitārajiem jautājumiem. VL-TB/LNNK gatava deleģēt savus pārstāvjus darba grupā, bet joprojām uzstāj uz nepieciešamību veidot nacionālo valdību un "ceļa bruģēšanu" sadarbībai ar SC sauc par Latvijas interesēm nepieņemamu.

Trešdienas rītā ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK trīspusējās sarunās aicinājums deleģēt savus ekspertus darba grupās, kas diskutēs par partiju nostājām trīs jautājumu blokos, izteikts arī Nacionālajai apvienībai. Iepriekš ZRP šādu aicinājumu izteikusi arī SC.

Saskaņā ar provizoriskajiem 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem SC ieguva 31 mandātu, ZRP - 22, "Vienotība" - 20, Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - 14, bet Zaļo un zemnieku savienība - 13 deputātu vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!