Foto: Shutterstock

Ķīniešu Jaunais gads Ugunīgā Pērtiķa zīmē sāksies 2016. gada 8. februārī, bet līdz tam jau vēl Ziemassvētki un Jaunais gads eiropiešu stilā. Tāpēc īstais laiks uzzināt, ko nevajadzētu dāvināt māņticīgiem cilvēkiem.

Pērtiķis, kā zināms, ir artistiska, jautra un nekonvencionāla radība, nemīl ikdienību un vienmuļību, dod priekšroku košām dāvanām, pārsteigumiem, iespaidiem, jaunie draugiem un neparastiem notikumiem.

Tāpēc dāvana jāizraugās īpaši rūpīgi, ja vēlies, lai tā saņēmējam kļūtu par kaut ko līdzīgu simboliskam talismanam.

Tomēr nav viegli izraudzīties dāvanu tiem, kuri tic dažādiem aizspriedumiem un zīmēm, tas jādara vēl uzmanīgāk un piesardzīgāk.

No otras puses, nažu komplektu mierīgi var dāvināt cilvēkam, kurš ne tikai nav māņticīgs, bet arī par kaut ko tādu sapņo. Savukārt ar māņticīgo var iznākt tieši pretēji…

1. Un tā: dāvana nedrīkst būt banāla. Lai izpelnītos Ugunīgā Pērtiķa labvēlību, atmet domu par dežūrdāvanām, piemēram, dušas līdzekļu komplektiem, šallītēm un skūšanās aparātiem.

2. Neatkārtojieties. Tas, ko dāvināji pagājušajā gadā, radīs enerģijas ieciklēšanos, ja tiks dāvināts atkal. Jebkurā gadījumā dāvināt vienu un to pašu gadu pēc gada ir sliktais tonis. Labāk atrisināt jautājumu radoši un uzdāvināt kaut ko neparastu.

3. Sirdij tuvam cilvēkam arī nevajag dāvināt statuetes, nieciņus vai suvenīrus, kas jauki noputēs uz plauktiņa starp citiem, līdzīgiem sīkumiem. Foto rāmīši, dekoratīvas lelles un kausi nenoderēs mājsaimniecībā. Tāpēc arī domu par tamlīdzīgu dāvanu labāk atmest.

4. Mazu, mīkstu pērtiķīti – Jaunā gada simbolu – var dāvināt kolēģim vai paziņam. Amizants pērtiķītis kļūs par jauku un patīkamu pārsteigumu arī kādam tālākam radiniekam. Tomēr tuvākie diez vai novērtēs vēl vienu šādu faunas pārstāvi, jo gada nogalē noteikti būs savācies vai vesels zvērudārzs ledusskapja magnētiņu, breloku un mīksto mantiņu veidolā.

5. Ja plāno dāvināt bižutēriju, pievērs uzmanību ķēdītēm un krellēm. Pērtiķis ir paštaisns un brīvību mīlošs dzīvnieks, tāpēc dāvanas, kas kaut kādā veidā saistās ar ierobežojumiem, labāk atlikt līdz citiem svētkiem.

6. Jaunajā gadā, kurā būs 366 dienas, nedrīkstot dāvināt krājkasītes un maciņus, jo, ja ticam ezotērikai, tās var atnest naudas grūtības.

7. Dažādu ticējumu piekritējiem jau sen zināms, ka pulksteni nedrīkst dāvināt ne uz Jauno gadu, ne uz kāzām – abi šie svētki katrs savā veidā iezīmē jaunas dzīves sākumu. Tie apgrieztā atskaitē ietekmējot jaunā cikla ilgstamību.

8. Nevajag dāvināt čības un dvieļus – lai arī šīs lietiņas var būt pieejamas ar jautru mērkaķīšu apdruku un tāpēc izskatīties visai piemērotas, jāatceras, ka dāvanas saņēmējs taču ir māņticīgs. Un gan čībiņas, gan dvieļi jau kopš seniem laikiem bijusi bēru rituāla sastāvdaļa. No šejienes radies ticējums, ka to dāvināšana pielīdzināma slimības novēlējumam.

9. Skaistas dekoratīvās sveces un spoguļus labāk lai māņticīgais tuvinieks iegādājas priekš sevis pats vai vienkārši jādāvina tie "saimniecībai", bet ne kā personīga dāvana. Neskatoties uz to dekoratīvo lomu, sveces un spoguļi saistīti ar rituāliem un reliģiju. Visi noteikti zina, ka saplēst spoguli skaitās slikta zīme. Tad iedomājies, ko gan jutīs māņticīgs cilvēks, ja gadīsies saplēst Jaunajā gadā dāvinātu spoguli!

10. Nu, un, protams, jau pieminētais nažu komplekts. Dāvanā saņemti asi priekšmeti, tostarp dakšiņas un naži, vienmēr tikuši uzskatīti par strīda ierosinātājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!