Foto: LETA

Naukšēnu novadā uz pašvaldības vēlēšanām pieteiktā vienīgā kandidātu saraksta – vēlētāju apvienības "Sarma" – kandidāti cer turpināt iesāktos darbus un palīdzēt attīstīties uzņēmējdarbībai, sarunā ar portālu "Delfi" sacīja Naukšēnu novada domes priekšsēdētājs un saraksta līderis Jānis Zuments.

Viņa veidotais saraksts "Sarma" arī aizvadītajos četros gados - kopš pašvaldību vēlēšanām 2009.gadā - šī novada pašvaldībā darbojies kā vienīgais.

Klāstot redzējumu, kāpēc sarakstu skaitam mazajā Naukšēnu novada pašvaldībā nav būtiska nozīme, viņš pauda, ka "politika ar lielo burtu" nenotiek, tas ir vairāk saimniecisks un organizatorisks darbs. Savukārt fakts, ka vēlēšanās kandidēs viens saraksts, tā dalībniekiem uzliek vēl lielāku atbildību, lai darbs būtu labi novērtēts.

Naukšēnu novadā nav slēgta neviena izglītības iestāde, tāpat novads lepojas ar vienu no sakoptākajiem muižas kompleksiem, kurā darbojas gan notiesāto pusaudžu korekcijas iestāde, gan arī komplekss atvērts tūristu interesēm.

"Ar tiem nosacījumiem un līdzekļiem, kas Naukšēnu novadā pieejami, ir izdarīti pietiekami daudzi un paliekoši darbi. Tas, es pieņemu, ir labi novērtēts," teica Zuments, paužot cerību par iedzīvotāju augstu aktivitāti dažādu programmu un projektu izstrādē.
Viņš klāstīja, ka iedzīvotāji visur Latvijā, tostarp mazākajos novados, ne īpaši tiecas uzņemties atbildību strādāt pašvaldībā "sabiedriskā kārtā par simbolisku samaksu" un sabiedrībai paskaidrot pieņemto lēmumu apsvērumus. Sarakstā "Sarma" iekļautie kandidāti ir no dažādām novadu vietām, ir dažādu profesiju un paaudžu pārstāvji.

Neskatoties uz politiskās konkurences neesamību, Naukšēnu novads guvis labus panākumus dažādās jomās, piemēram, kļūstot par pašvaldību Latvijā Nr.1 pēc pēdējo 11 gadu laikā saņemto subsīdiju apjoma uz vienu iedzīvotāju, kas ir uzņēmēju, sabiedrisko organizāciju un arī pašvaldības darba nopelns, teica Zuments. Viņš uzsvēra, ka uzņēmējdarbība Naukšēnu novadā vienmēr bijusi aktīva un stabila, arī pašlaik galvenais darba devējs ir daudznozaru saimniecība "Naukšēni", kas nodarbojas ar lopkopību, lauksaimniecību un citām jomām, tāpat darbojas biodegvielas ražotne un "zaļās" elektroenerģijas ražotne, kas nodrošina siltumenerģijas piegādi pašvaldībai, kā arī uztura bagātinātāju ražotne, un vēl vairāki uzņēmumi, kuros ir līdz 20 darba vietām.

"Pašvaldības uzdevums ir noturēt uzņēmējdarbību un palīdzēt veidoties jauniem uzņēmumiem," teica Zuments. Viņš arī uzsvēra – Naukšēnu novadā uz nedaudz virs 2000 iedzīvotāju ir vairāk par 200 zemnieku saimniecību, turklāt visi zemkopji un zemes īpašnieki ir vietējie iedzīvotāji.

Naukšēnu novada pašvaldības vadītājs pauda pārliecību, ka likumā noteiktā kārtība, ļaujot Centrālajai vēlēšanu komisijai par desmit dienām pagarināt sarakstu iesniegšanas laiku tajās pašvaldībās, kur noteiktajā termiņā bija iesniegti pa vienam kandidātu sarakstam, ir nepareiza, jo saraksta veidošanai vajadzīgs vismaz viens gads, nevis dažas dienas "ķeksīšu saraksta" veidošanai.

Naukšēnu novada pašvaldība ir arī viena no mazākajām pašvaldībām, kur deputātu skaits līdz ar nesenajām likuma izmaiņām samazināts no 13 līdz 9. Zuments to atbalsta, paužot, ka iepriekš mazo novadu pašvaldību deputātu skaits bijis izrauts no konteksta, jo tad mazajās pašvaldībās bija tikai mazliet mazāk deputātu kā pilsētās, kurās iedzīvotāju skaits jau tuvojas 50 tūkstošiem. Pārstāvniecības kvantitātei nav jēgas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!