Foto: Reuters/Scanpix

Lai gan varbūtība, ka Lietuvai nāksies saskarties ar Ebolas pacientiem, šobrīd tiek uzskatīta par niecīgu, tomēr par to tiek nopietni domāts - otrdien tāda iespēja teorētiski modelēta Ekstremālo situāciju centra sēdē, kas bija sarīkota Viļņas Infekcijas slimību un tuberkulozes slimnīcā, kurai nāktos uzņemt šādus pacientus.

Ziņa, ka infekcija, iespējams, jau sasniegusi kaimiņvalsti Poliju, par laimi, nav apstiprinājusies - kādam pirmdien Lodzas slimnīcā ievietotam pacientam, kas Vācijā strādājis ar ārvalstniekiem, tomēr nav noteikta šī diagnoze.

"Ceram, ka šī nelaime ies Lietuvai secen. Tiešo reisu [ar slimības skartajām valstīm] mums nav, un mūs sargā arī citas lidostas, kurās tiek veiktas pārbaudes atlidojušajiem un aizlidojošajiem pasažieriem," pēc sēdes norādījis veselības aizsardzības ministra vietnieks Ēriks Mačūns.

Tomēr no valdības rezervēm tiks lūgts piešķirt 490 000 litu (142 000 eiro) trūkstošā aprīkojuma iegādei.

Pēc viceministra teiktā, ja rastos aizdomas par inficējušos pasažieri kādā reisā uz Lietuvu, šī lidmašīna jebkurā gadījumā nolaistos Viļņas starptautiskajā lidostā, kur iespējams izolēt ne tikai slimnieku, bet arī visu lidmašīnu. Tad ātrās palīdzības automobilis pacientu nogādātu Infekcijas slimību un tuberkulozes slimnīcā Žverīnas rajonā.

Kā pastāstījis šīs slimnīcas direktors Arvīds Šilis, tiek darīts viss, lai šādu pacientu varētu droši pieņemt, izolēt un ārstēt un lai medicīniskais personāls, kas ar viņu strādātu, būtu pienācīgi pasargāts.

Slimnieks tiktu nekavējoties ievietots īpašā boksā, nodaļā, kas atbilst visām nepieciešamajām prasībām. Vai nu šāds slimnieks būtu viens, vai viņu būtu vairāki, visa ēka tiktu atbrīvota un ar katru pacientu strādātu vismaz četri mediķi, kuri nedrīkstētu atstāt slimnīcu visu inkubācijas periodu - līdz pat 21 dienai. Pacienta stāvoklim pasliktinoties, tiktu atbrīvota reanimācijas palāta.

Šobrīd slimnīcas personālam nodrošināti vienreizējie individuālie aizsardzības līdzekļi trim dienām, bet vajadzības gadījumā tos varēt saņemt no medicīniskajām rezervēm.

Personāls šobrīd tiek gatavots tādai iespējai, mediķi mācās apvilkt aizsargtērpus un apgūst citas nepieciešamās iemaņas.

Tiek izvērtēts, kāds aprīkojums vēl jāiegādājas, - tās varētu būt, piemēram, īpašas nestuves šāda pacienta pārvietošanai.

Pašlaik norisinās sarunas ar medicīnas māsām par darba samaksu, par kādu viņas būtu gatavas riskēt ar dzīvību un strādāt ar šādiem pacientiem.

Eiropas Komisija ceturtdien gatavojas ar dalībvalstu veselības aizsardzības ministriem apspriest iespējas pie robežām pārbaudīt, vai personas, kas iebrauc Eiropas Savienības teritorijā, nav inficējušās ar Ebolas vīrusu.

Arī ES veselības aprūpes un pārtikas drošības komisāra amatam nominētais Lietuvas pārstāvis Vītenis Andrjukaitis solījis atbalstīt dalībvalstis, kam nāktos saskarties ar šo slimību.

"Protams, dalībvalstīm būs nepieciešamas savas rezerves, bet domāju, ka nākamā gada budžeta plānos šie jautājumi varētu tikt izvirzīti," viņš otrdien sacījis Lietuvas Radio.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!