Foto: AFP/Scanpix

Iznīcinot civilās ēkas operācijas "Nesatricināmā klints" ietvaros, Izraēla šovasar pastrādāja kara noziegumus, kas ir jāizmeklē, otrdien paziņojusi starptautiskā cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Amnesty International".

Izraēla, par mērķi pasludinot Gazas joslas raķešu triecienu apturēšanu, 8.jūlijā pret Gazas joslu uzsāka operāciju "Nesatricināmā klints". 50 kara dienu laikā tika nogalināti vismaz 2143 palestīnieši, no kuriem 70% bija mierīgie iedzīvotāji. Izraēlas pusē dzīvību zaudēja 73 cilvēki, pārsvarā karavīri.

Daudzstāvu ēku iznīcināšana pēdējās četrās operācijas dienās ir pretrunā starptautiskajām tiesībām, uzskata "Amnesty International".

"Visi pierādījumi, kas mums ir, liecina, ka šī plašā mēroga iznīcināšana veikta tīšām un bez militāra attaisnojuma," noradīja "Amnesty International" direktors Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā Filips Luters.

"Gan fakti, gan Izraēlas armijas pārstāvju paziņojumi tolaik liecina, ka uzbrukumi bija kolektīvs sods Gazas iedzīvotājiem un tika plānoti tā, lai iznīcinātu viņu jau tā nedrošos iztikas līdzekļus," norādīja Luters.

"Kara noziegumi ir jāizmeklē neatkarīgi un taisnīgi un vainīgie jāsauc pie atbildības taisnīgās tiesā," viņš piebilda.

Viena no ēkām, kas tika iznīcināta, bija tirdzniecības centrs Rafahā, kurā atradās lielveikals, klīnika un biroji. Šajā ēkā strādāja simtiem cilvēku.

Izraēlas varasiestādes apgalvoja, ka vienā no ēkām atradās palestīniešu islāmistu kustības "Hamas" komandcentrs, bet citā ēkā atradušās iestādes, kas saistītas ar palestīniešu kaujiniekiem, norādīja "Amnesty International".

Organizācija uzsvēra, ka armijas pienākums ir izmantot metodes, kas līdz minimumam samazina civiliedzīvotājiem nodarīto kaitējumu, un iepriekš Izraēlas armija ir uzbrukusi atsevišķiem dzīvokļiem, nesagraujot visas ēkas.

"Amnesty International" norādīja, ka armija brīdinājusi iedzīvotājus un ieteikusi ēkas pamest, bet viņiem nav bijis laika izglābt savas mantas.

Uzbrukumu rezultātā simtiem cilvēku zaudēja savas mājas un daudzi no blakus mājām tika ievainoti, norādīja organizācija.

"Amnesty International" aicināja tai un citām cilvēktiesību aizstāvju organizācijām atļaut iebraukt Gazas joslā un iepazīties ar ANO izmeklēšanu par šo karu.

Izraēla ir atteikusies sadarboties ar komisiju, jo tā esot pārlieku naidīga pret Izraēlu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!