Foto: AP/Scanpix

ANO amatpersonas ir sākušas pārbaudīt uz Ziemeļkorejas kuģa Panamā jūlijā atrasto kravā paslēpto bruņojumu, atsaucoties uz Panamas paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

ANO eksperti pēc pārbaudes sagatavos ziņojumu ANO Drošības padomei, kurai būs jāizlemj, vai bruņojuma sūtījums ir Ziemeļkorejai noteikto sankciju pārkāpums.

Panamas varas iestādes Ziemeļkorejas kuģi "Chong Chon Gang" aizturēja jūlijā, kad, meklējot narkotikas, kuģa cukura kravā atrada paslēptu bruņojumu – divus "MIG-21" iznīcinātājus, zenītieroču kompleksus, kā arī padomju laikā ražotā bruņojuma daļas.

Havana paziņoja, ka novecojušais bruņojums pieder Kubai un tiek sūtīts uz Ziemeļkoreju remontēšanai, bet pēc tam to bijis paredzēts nogādāt atpakaļ Kubā. Savukārt Ziemeļkoreja uzstāja, ka ieroči vesti likumīga darījuma ietvaros.

ANO komanda četras dienas intervēs 35 aizturētos kuģa apkalpes locekļus, ziņo aģentūra AFP. Ziņots, ka kuģa komanda aizturēšanas brīdī esot mēģinājusi pretoties Panamas likumsargiem, bet kapteinis centies izdarīt pašnāvību.

ANO sankcijas aizliedz ieroču eksportu un importu uz Ziemeļkoreju tās kodolprogrammas dēļ. Sankcijas vēl vairāk tika pastiprinātas, paredzot plašākas tiesības valstīm pārbaudīt aizdomīgas kravas, pēc Ziemeļkorejas trešā kodolizmēģinājuma 12. februārī.

Komunistiskās Kubas un Ziemeļkorejas attiecības tiek uzskatītas per ciešām. Jūnija beigās Kubā viesojās augsta ranga Ziemeļkorejas militārā delegācija, kuru uzņēma Karību valsts līderis Rauls Kastro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!