Foto: Reuters/Scanpix

Irākas premjers Haiders al Abadi pirmdienas vakarā izziņojis plaša mēroga ofensīvas otrās fāzes sākumu, lai atbrīvotu teroristu organizācijas "Islāma valsts" kaujinieku sagrābtās pilsētas Irākas Salāh ed Dīnas provincē.

Abadi, kurš ir arī Irākas bruņoto spēku virspavēlnieks, ar paziņojumu nācis klajā bruņoto spēku vizītes laikā Salāh ed Dīnas provincē, kur viņš tikās ar augsta ranga militārajiem virsniekiem un ietekmīga paramilitārā grupējuma "Hashd Shaabi" līderiem, atsaucoties uz premjerministra biroja oficiālo ziņojumu, raksta "Global Times".

"Tā ir izšķiroša cīņa, kas atbrīvos Salāh ed Dīnas provinci. Mēs jau esam izcīnījuši nozīmīgas uzvaras un turpināsim to darīt," sacīts ziņojumā.

Irākas drošības spēki aprīlī pēc vairāku nedēļu ilgām cīņām un ASV vadītās starptautiskās bombardēšanas kampaņas pret "Islāma valsti", kā arī ar "Hashd Shaabi" grupējumu un šiītu kaujinieku palīdzību atbrīvoja provinces galvaspilsētu Tikrītu.

"Uzvaras šajās operācijas palīdzēs īstenot Mosulas atbrīvošanu no "Islāma valsts" kaujiniekiem," sacīja Abadi, runājot par "Islāma valsts" kontrolēto Mosulas pilsētu 400 kilometrus uz ziemeļiem no Bagdādes.

Avots no Salāh ed Dīnas operāciju pavēlniecības Ķīnas ziņu aģentūrai "Xinhua" pastāstījis, ka Abadi ticies ar drošības spēku un "Hashd Shaabi" grupu līderiem, to skaitā ar Hadi al Ameri - līderi prominentajai organizācijai "Badr". "Badr" tika izveidota Irākā ar Irānas atbalstu kā opozīcijas spēku kustība pret Sadamu Huseinu abu valstu savstarpējā kara laikā 80. gados, un tās biedri ir īpaši apmācīti un bruņoti karadarbībai pilsētās.

Pēdējo mēnešu laikā Irākas un ASV vadītās koalīcijas lidaparātu atbalstītie drošības spēki un bruņotie grupējumi piedalījušies nežēlīgās cīņās pret ekstrēmistu kaujiniekiem Beidžī pilsētā 40 kilometru attālumā uz ziemeļiem no Tikrītas, kā arī Irākas lielākās naftas pārstrādes rūpnīcas tuvumā.

Galvenokārt sunnītu apdzīvotās provinces Salāh ed Dīnas galvaspilsēta Tikrīta, kas atrodas apmēram 170 kilometru attālumā uz ziemeļiem no Bagdādes, ir agrākā prezidenta Huseina dzimtā pilsēta.

Kopš teroristu organizācijas "Islāma valsts" īstenotās ofensīvas Irākā un Sīrijā 2014. gada jūnijā liela provinces daļa atrodas teroristiskā grupējuma kontrolē. "Islāma valsts" ir sagrābusi Mosulas pilsētu, kā arī teritorijas Ninīvē un citās galvenokārt sunnītu apdzīvotajās provincēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!