Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ukraina lūgs ASV un Eiropas Savienības (ES) palīdzību, lai samaksātu parādus par Krievijas piegādāto gāzi un atjaunotu gāzes piegādes valstij pirms ziemas sākuma, ceturtdien paziņoja Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks.

Premjers paziņoja, ka viņš par šo jautājumu plāno runāt ar ASV viceprezidentu Džo Baidenu un Vācijas kancleri Angelu Merkeli.

Ceturtdien Briselē paredzēta kārtējā Krievijas, Ukrainas un ES gāzes sarunu kārta.

Iepriekšējās sarunas trešdien noslēdzās bez rezultātiem.

Jaceņuks paziņoja, ka viņš ar ES un ASV pārstāvjiem gatavojas apspriest papildu finanšu instrumentu piešķiršanu Ukrainai, kas palīdzēs valstij stabilizēt budžetu un samaksāt gāzes rēķinus.

Ukraina Eiropas Savienībai jau ir lūgusi aizdevumu divu miljardu eiro apmērā, tomēr Brisele aizdevuma piešķiršanu vēl nav apstiprinājusi.

Kā ziņots, Krievija februārī dubultoja gāzes cenu Ukrainai, savukārt jūnijā Krievija pārtrauca gāzes piegādes Ukrainai, šādu lēmumu skaidrojot ar Ukrainas parādu 5,3 miljardu dolāru apmērā.

ES jau kopš maija kā vidutājs piedalās Ukrainas un Krievijas sarunās, tādējādi cenšoties novērst iespējamo apdraudējumu gāzes piegādēm Eiropai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!