Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas valdība ir izpildījusi savas saistības konflikta mierīgam noregulējumam, bet opozīcija turpina saasināt situāciju, ceturtdien paziņojis protestu pārņemtās valsts prezidents Viktors Janukovičs.

Paziņojums publicēts Ukrainas prezidenta oficiālajā interneta vietnē.

"Sarunu ceļā, lai panāktu miermīlīgu konfrontācijas atrisinājumu, mēs ar opozīciju panācām konkrētu vienošanos. Valdība ir pildījusi savas saistības, tai skaitā pieņēmusi Amnestijas likumu, kas garantē konflikta laikā arestēto personu atbrīvošanu," teikts paziņojumā.

"Tomēr opozīcija turpina uzkurināt situāciju un aicina cilvēkus stāvēt salā dažu līderu politisko ambīciju dēļ. Man tas nešķiet pareizi," turpina Janukovičs. Tālāk prezidents aicina iedzīvotājus darīt visu miera un normālas dzīves panākšanai.

Prezidenta paziņojums publiskots pēc tam, kad iepriekš ceturtdien paziņots par Janukoviča slimību, bet trešdienas vakarā pieņemtais Amnestijas likums nav veicinājis konflikta atrisināšanu.

Parlaments pieņēma likumu, kas paredz amnestēt divus mēnešus ilgstošo protestu laikā arestētos nemieru dalībiekus. Tiesa gan, ir izvirzīts priekšnosacījums, ka vispirms demonstrantiem jāatbrīvo visas ieņemtās valdības ēkas un jānojauc barikādes.

Pret to iebilda opozīcija, kuras deputāti atteicās piedalīties balsojumā par likuma pieņemšanu. Vēlāk opozīcijas līderi paziņoja, ka noraida šo priekšnosacījumu. To nav pieņēmuši arī protestu dalībnieki.

Pret valdību noskaņoto protestētāju rokās ir virkne iestāžu Kijevā un reģionos. Demonstranti ēkas izmanto kā vadības centrus un vietu, kur apsildīties, skaidro raidsabiedrība BBC. Amnestijas likums paredz, ka iestādes protestētājiem jāpamet 15 dienu laikā.

Centienos atrisināt situāciju, prezidents Viktors Janukovičs jau ir pieņēmis premjera Mikola Azarova demisiju, bet parlaments atcēlis nedemokrātiskos pret protestiem vērstos likumus, kuru pieņemšana 16. janvārī dažas dienas vēlāk izraisīja protestētāju un milicijas sadursmes Kijevā.

Ukrainā notiek pret valdību vērsti protesti, kas no galvaspilsētas Kijevas ir pārmetušies arī uz reģioniem. Demonstrantu rokās kritušas vairāku apgabalu administrācijas.

Opozīcijas un prezidenta Viktora Janukoviča sarunas līdz šim nav spējušas nemierus pieklusināt.

Novembra beigās Viļņā notikušajā Austrumu partnerības samitā Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs neparakstīja asociācijas līgumu ar ES, un kopš tā brīža Kijevā norisinās opozīcijas protesta akcijas. Tās pārvērtās spēcīgā pret esošo varu vērstā kustībā pēc tam, kad milicija centās demonstrantus ar spēku izdzenāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!