Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs devies slimības atvaļinājumā laikā, kad valstī turpinās politiskā krīze un uz valsts vadītāju tiek izdarīts arvien lielāks spiediens atkāpties un sarīkot ārkārtas prezidenta vēlēšanas.

"Ukrainas prezidents ir slimības atvaļinājumā akūtas elpceļu saslimšanas un drudža dēļ," teikts paziņojumā, kas publicēts Ukrainas prezidenta oficiālajā interneta vietnē.

Paziņojumā nav paskaidrots, cik ilgi Janukovičam būs jāārstējas un vai viņš slimības laikā pildīs valsts galvas pienākumus.

Vēstīts, ka Ukrainā jau divus mēnešus notiek pret valdību vērsti protesti, kopš Janukovičs novembra beigās samitā Viļņā neparakstīja asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību (ES), izvēloties stiprināt saites ar Maskavu.

Demonstrācijas vērsās plašumā, kad valdība ar spēku centās protestus izdzenāt. Jauna protestu eskalācijā sākās 19. janvārī, kad radikāli noskaņoti protestētāji iesaistījās sadursmēs ar policiju. To daļēji izprovocēja parlamenta 16. janvārī pieņemtie likumi, kas ievērojami iegrožoja iedzīvotāju iespējas rīkot protesta akcijas.

Pēdējās dienās, cenšoties krīzi atrisināt, parlaments ir atcēlis nedemokrātiskos likumus, Janukovičs ir pieņēmis premjera Mikola Azarova demisiju. Savukārt trešdien vakarā pieņemts likums, kas paredz amnestēt nemieru laikā aizturētos protestu dalībniekus ar nosacījumu, ka opozīcijas atbalstītāji atbrīvos ieņemtās valsts iestādes un nojauks barikādes.

Opozīcija šos priekšnosacījumus noraidīja un protesti turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!