Foto: AFP/Scanpix

Tiks ieviesta jauna Eiropas Savienības (ES) programma cīņai pret terorismu, šodien preses konferencē Rīgā paziņoja Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājs Žans Klods Junkers.

Premjerministres Laimdotas Straujumas (V) un Junkera kopīgajā preses konferencē EK priekšsēdētājs norādīja, ka cīņa ar terorismu ir katras ES dalībvalsts kompetencē, taču ES ir gatava to koordinēt sadarbībā ar dažādām terorisma apkarošanas organizācijām.

"Lai nepieļautu kļūdas, mums šādos gadījumos nevajag pārlieku ātri reaģēt," sacīja Junkers, norādot, ka "tiks ieviesta jauna ES programma cīņai ar terorismu".

Līdzīgu viedokli izteica arī ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos, EK viceprezidente Federika Mogerīni. Viņa kopīgajā preses konferencē ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (V) norādīja, ka "ES ir un paliks vienota iekšienē un ārpusē".

"Cīņa ar terorismu ir arī kultūras jautājums. Šajā jautājumā mums būs jāsastrādājas ar vairākām nozarēm," sacīja Mogerīni, aicinot nodalīt vārdu "terorisms" no vārda "islāms".

"Kultūras izaicinājumi būs Eiropas uzmanības centrā," piebilda ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos.

Tāpat abas amatpersonas aicināja sākt intensīvāku darbu pie ārvalstu kaujinieku kontroles, kas gan ilgst jau vairākus gadus.

"Mums ir iespējas uzlabot savstarpējo sadarbību arī ārpus ES, novēršot terorismu," sacīja Rinkēvičs. "Ir jāskatās uz vienotu pieeju."

Jau ziņots, ka Latvijas valdība šodien tikās ar EK komisāru kolēģiju, lai plenārsesijā un vairākās grupu debatēs apspriestu Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē programmu un prioritātes - ES konkurētspējas un izaugsmes risināšanu, ES lomas stiprināšanu globālā mērogā, kā arī Eiropas digitālā potenciāla iespēju izmantošanu ES attīstībā.

EK priekšsēdētāja vietniekiem un komisāriem bija gan divpusējas tikšanās ar ministriem, gan arī viņi iesaistījās dialogā arī ar galvenajām ieinteresētajām personām un Saeimas deputātiem.

Komisāru kolēģija apmeklē dalībvalsti, kas ir ES Padomes prezidentvalsts, lai ar dalībvalsts valdību apspriestu ES prioritātes nākamo sešu mēnešu periodam.

No šī gada 1.janvāra Latvija ir ES Padomes prezidentvalsts, savukārt no jūlija līdz decembrim ES Padomē prezidēs Luksemburga, no nākamā gada janvāra līdz jūnijam prezidēs Nīderlande, bet no jūlija līdz decembrim - Slovākija.

ES 28 dalībvalstis katra sešus mēnešus rotācijas kārtībā pilda prezidentvalsts pienākumus. Šajā periodā prezidentvalsts vada sanāksmes daudzos līmeņos, ierosina pamatnostādnes un panāk kompromisus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!