Foto: AFP/Scanpix

Komunistiskās Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns ieguvis vēl vienu titulu – nu viņš ir arī goda doktors ekonomikā. Šo pagodinošo grādu par "nenogurstošu darbu tautas labā" piešķīrusi nevis kāda Phenjanas augstskola, bet gan Malaizijas mācību iestāde, vēstīts "The Wall Street Journal" interneta vietnē.

Goda doktora titulu Ziemeļkorejas diktatoram, kurš pasaules uzmanību pievērsis ar raķešu izmēģinājumiem, kodoltestiem un draudiem sagraut ASV, par "nenogurstošām pūlēm tautas labklājības un izglītības labā" piešķīrusi Kualalumpurā bāzēta privātā augstskola HELP. Kims pieņēmis pagodinājumu un tas svinīgi nodots Ziemeļkorejas vēstniekam Malaizijā trešajā oktobrī.

Pašā Malaizijā augstskolas, kura tagad tiek kritizēta, lēmums sākumā nebija plaši ievērots, bet par to paziņoja Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA. Plašāka sabiedrība uzmanību tam pievērsusi šonedēļ, kad par šo lēmumu pārsteigumu pauda ASV bāzētais žurnāls "Foreign Policy".

Balvas mērķis ir būvēt "tiltu Ziemeļkorejas tautas sasniegšanai" šonedēļ publiskotā paziņojumā pauž universitātes prezidents Pauls Čans.

"Es ceru, ka ar šo maigo un konstruktīvo pieeju mēs varam palīdzēt viņiem un Ziemeļāzijai, un pasaulei, lai tā būtu labāka dzīves vieta cilvēcei," teikts paziņojumā.

Malaizija gadu desmitiem ir saglabājusi diplomātiskās attiecības ar noslēgto komunisma karaļvalsti. Malaiziešiem nav nepieciešama vīza, ja viņi Ziemeļkorejā plāno uzturēties mazāk par 30 dienām. Abas valstis par daļēju vīzu režīma atcelšanu vienojās 2000. gadā, liecina Malaizijas Ārlietu ministrijas informācija.

HELP universitātē studē vairāk nekā 10 000 studentu no 60 valstīm, te var iegūt izglītību gan uzņēmējdarbībā, gan datortehnoloģijās.

Kimam piešķirtais pagodinājums veicinās Ziemeļkorejas un Malaizijas sadarbību izglītības jomā, cerību pauž Čans. Tuvākajos gados Ziemeļkoreja iesaistīsies pasaules procesos dažādos konstruktīvos veidos, paredz Čans. Kad tas notiks, valstis steigsies piedāvāt palīdzību un investīcijas, uzsver augstskolas vadītājs.

"Es esmu mazliet priekšā citiem šajā jomā, nevienam pašlaik nav drosmes to darīt, lai gan viņu sirdis saka, ka tas ir jādara," paziņojumā skaidro Čans.

Kima Čenuna, kurš par totalitārās valsts līderi kļuva pēc sava tēva Kima Čenira nāves 2011. gada beigās, oficiālā biogrāfija nav pieejama. Pat viņa dzimšanas gads nav precīzi zināms. Saskaņā ar Dienvidkorejas valdības ziņām viņš pasaulē nācis 1983. vai 1984. gadā. Deviņdesmitajos gados kādu brīdi viņš studējis starptautiskā skolā Šveicē, bet pēc tam militārajā akadēmija Phenjanā.

Kims jau lepojas ar maršala titulu un ir pasludināts par "ģēniju starp ģēnijiem" un kara mākslas stratēģi.

Kima Čenuna dzīvi kā "septiņu zvaigžņu ballīti" raksturoja bijušais NBA basketbola spēlētājs Deniss Rodmens, kurš ir viens no retajiem rietumniekiem, kas personīgi ticies ar Kimu.

Rodmens stāsta, ka septiņas dienas pavadījis privātā Kima salā, ballējoties, vizinoties ar ūdens motocikliem un dodoties izjādēs ar zirgiem. Salā viņš redzējis virkni lielu jahtu.

Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkorejā, kura laiku pa laikam kareivīgā retorikā draud saviem kaimiņiem un ASV, notiek plaši cilvēktiesību pārkāpumi, darbojas soda nometnes un daudzi iedzīvotāji cieš badu. Augustā pirmo reizi vēsturē izmeklēšanu par cilvēktiesību pārkāpumiem Korejas pussalas ziemeļu valstī sāka ANO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!