Foto: AFP/Scanpix

11. un 12. maijā Ukrainas teritorijā pašpasludinātajā "Doņeckas Tautas Republikā" (DTR) uz starptautisku konferenci "Donbass: Vakar, šodien, rīt" pulcējušies Eiropas radikālo politisko spēku pārstāvji – no somu staļinistiem un grieķu kreisajiem līdz Francijas galēji labējiem, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

Prokrieviski noskaņoto Eiropas marginālo politisko spēku aktīvistu dalība forumā nav nekāds pārsteigums. Daudzi no tiem jau devuši savu piekrišanu Krimas aneksijai un separātistu vēlēšanām, piedaloties tajās kā oficiāli neatzīti ārzemju novērotāji.

Tomēr šajā pasākumā redzamas arī jaunas sejas, norāda Eiropas galēji labējo pētnieks Antons Šehovcovs. Viesu sarakstā ir Grieķijā valdošās galēji kreisās apvienības SYRIZA pārstāve Jevgēnija Ouzounidou.

Tāpat sastopami arī daudz mērenāku politisko spēku pārstāvji, piemēram, Grieķijas galvenās centriski labējās Jaunās demokrātijas partijas loceklis Simos Kedikoglou, kā arī itāļu politiķis un bijušais Dienvidtiroles gubernators Luiss Durnvalders.

Mērķis ir noturēt "starptautisku miera un vienotības forumu", teikts konferences interneta vietnē. Pasākuma idejas autors ir Eiropas Parlamenta deputāts un Francijas labējās politiķes Marinas Lepēnas izveidotās labējo spēku koalīcijas "Marine Blue Gathering" pārstāvis Žans Luks Šafhausers.

Šafhausers jau ir zināms ar savu prokrievisko nostāju. Decembrī viņš minēts kā atslēgas persona, kas palīdzējusi nodrošināt Lepēnas Nacionālajai frontei (FN) miljoniem vērtu aizdevumu no Krievijas bankas.

Šafhausers Doņeckā viesojās arī 2. novembrī, kad separātistu republikās notika līderu vēlēšanas, kuras nosodīja Kijeva un neatzina Rietumi. Politiķis norāda, ka reizē ar konferences apmeklēšanu vēlas pārliecināties par februārī panāktās Minskas vienošanās ievērošanu.

Konferences atklāšana pieskaņota gadadienai kopš separātistu referenduma par atdalīšanos no Ukrainas, ko Kijeva un Rietumi uzskata par nelegālu, kā arī nav atzinusi pat Krievija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!