Foto: Pixabay

Attīstības sadarbības saistību izpildei Latvijai nepieciešami aptuveni 65 miljoni eiro, pastāstīja Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļas vadītāja Diāna Eglīte.

Viņa skaidroja, ka divpusējo attīstības sadarbības projektu īstenošanai 2013.gadā bija piešķirti aptuveni 70 000 eiro, 2014.gadā - aptuveni 200 000 eiro, savukārt šogad - aptuveni 400 000 eiro. Tikmēr kopējais Latvijas ieguldījums attīstības sadarbībā, no kura lielākā daļa tiek novirzīta caur Eiropas Savienības (ES) budžetu un starptautiskajām organizācijām, 2013.gadā bija 17,9 miljoni eiro. Par 2014.gadu informācija vēl gan nav apkopota.

Saskaņā ar starptautiskajām finansējuma saistībām valstij līdz šim gadam attīstības sadarbībai būtu jāatvēl 0,33% no Nacionālā kopienākuma (NKI), taču pašlaik Latvijas Oficiālās attīstības palīdzības apjoms veido vien aptuveni 0,08% no NKI.

Jautāta, kādēļ Latvija, kurā tika prezentēts Attīstības sadarbības gads, joprojām nav sasniegusi solīto palīdzības apmēru, Eglīte skaidroja -, lai sasniegtu 0,33% mērķi, Latvijas ieguldījums attīstības sadarbībā būtu jāpalielina par aptuveni 65 miljoniem eiro, kas pašlaik nav samērojams ar Latvijas valsts budžeta iespējām.

Jau ziņots, ka Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notikusi Eiropas tematiskā gada, kas veltīts attīstības sadarbībai, oficiālā atklāšana, kurā Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klonds Junkers norādīja, ka mērķu sasniegšanai ir jāpalīdz "visiem Eiropas iedzīvotājiem".

"Mēs nevaram noslēgties pārticības cietoksnī, mums ir jādalās ar saviem partneriem visā pasaulē ar to, ko esam ieguvuši. Mēs esam eiropieši. Mēs pārstāvam bagātāko kontinentu. Mums skaidri ir jārāda sava nostāja," uzsvēra Junkers.

Tematiskā gada mērķis ir informēt sabiedrību par ES un nacionālo attīstības sadarbību politiku, tās rezultātiem, kā arī skaidrot tās nozīmi un ieguvumus visām iesaistītajām pusēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!