Foto: Reuters/Scanpix

Maskavas dome aizliedza opozīcijai 4. februārī rīkot gājienu “Par godīgām vēlēšanām” Maskavas centrā, piedāvājot mainīt tā maršrutu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Dome pamato savu lēmumu ar to, ka pieteiktais gājiena maršruts no Kalugas laukuma caur Dārzu aplim uz Manēžas laukumu paralizētu satiksmi Maskavas centrā. Turklāt Manēžas laukums piekļaujas Kremļa sienai, bet pasākumu rīkošanu pie Kremļa kompleksa nosaka īpašs likums.

Maskavas dome piedāvā gājiena dalībniekiem pulcēties vai nu pie Lužņiku stadiona vai Komjaunatnes prospekta sākumā un doties gājienā gar Maskavas upi uz vienu vai otru pusi.

Vēlētāju līga paudusi izbrīnu par aizliegumu.

Novērotāji norāda, ka Manēžas laukums, lai gan atrodas pie Kremļa sienas, neietilpst aizsargājamajā kompleksā, tāpēc domes arguments esot nepamatots.

Gājiena organizētāji jau iepriekš ir piedraudējuši, ka rīkos gājienu arī bez atļaujas, ja pilsētas vadība to nedos.

Oficiāli aicinājumi pulcēties nesankcionētam gājienam vēl gan nav izskanējuši.

Jau ziņots, ka 4. janvārī Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs paplašināja teritoriju sarakstu, kurās masu pasākumus saskaņot var tikai Krievijas valsts galva personīgi, iekļaujot tajā Vasiļjevska laukumu pie Kremļa sienas.

Krievijas opozīcijas pārstāvji, kas piedalījās decembra protestu mītiņu rīkošanā pret pārkāpumiem Valsts domes vēlēšanās, uzskata, ka masu pasākumu ierobežojumi pie Kremļa sienām, Vasiļjevska laukumā, ir varas baiļu pazīme.

4.decembra Valsts domes vēlēšanās "Vienotā Krievija" uzvarēja, iegūstot 49,3% vēlētāju atbalsta, tomēr Valsts domē partija zaudēja 77 vietas. Opozīcija norādīja, ka arī šis rezultāts ir panākts ar krāpšanos un reālais atbalsts Putinam un viņa partijai ir krietni vien mazāks.

Par vēlēšanu norises pārkāpumiem ziņoja ne tikai starptautiskie un vietējie vēlēšanu novērotāji un opozīcijas aktīvisti, bet arī Valsts domē iekļuvušās Komunistiskās partijas un "Taisnīgās Krievijas" līderi Genadijs Zjuganovs un Sergejs Mironovs. Zjuganovs pavēstīja, ka "Vienotā Krievija" sev pieskaitījusi par 15% vairāk balsu, nekā bija patiesībā, solot izmeklēt vēlēšanu rezultātus visos reģionos. Savukārt Mironovs paziņoja, ka vislielākā krāpšanās notikusi Sanktpēterburgā.

Pret vēlēšanu rezultātiem visā Krievijā protestēja tūkstošiem cilvēku. Lielākās protesta akcija notika 10. un 24. decembrī Maskavā, kad tajās pulcējās desmitiem tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!