Foto: Reuters/Scanpix

Saskaņā ar oficiālajiem balsu skaitīšanas rezultātiem, kurus Polijas Valsts vēlēšanu komisija paziņoja otrdien īsi pēc pusnakts, prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā uzvarējis opozīcijā esošās konservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) kandidāts Andžejs Duda (attēlā), par kuru balsojuši 34,76% poļu.

Tikmēr pašreizējais prezidents Broņislavs Komorovskis, kuru atbalsta valdošā centriski labējā partija "Pilsoniskā platforma" (PO), palicis otrajā vietā, iegūstot 33,77% balsu.

Tādējādi 24.maijā nāksies rīkot otro balsošanas kārtu, jo nevienu no kandidātiem nav atbalstījusi vismaz puse vēlētāju, kas svētdien devās pie balsošanas urnām.

Ļoti iespējams, ka otrās kārtas iznākumu izšķirs vēlētāji, kas pirmajā kārtā balsoja par labējo populistu un rokmūziķi Pāvelu Kukizu, kurš startēja kā neatkarīgais kandidāts un palika trešajā vietā, izcīnot 20,8% balsu.

Pārējo astoņu kandidātu saņemto balsu skaits bija niecīgs. Vislabāk no marginālajiem kandidātiem veicies ekscentriskajam galēji labējo līderim Rišardam Korvinam-Mikem, kuru atbalstījuši 3,26% vēlētāju. Aiz viņa ar 2,38% balsu ierindojusies kādreizējo komunistu dibinātās Demokrātiskās kreiso alianses (SLD) kandidāte Magdalēna Ogureka.

Oficiālo rezultātu izsludināšanu aizkavēja novēlotā biļetenu saņemšana no Londonas, jo ārvalstīs nodoto balsu skaitīšana notika Varšavā.

Kopumā Duda uzvarējis 28 no 51 vēlēšanu apgabala, kamēr Komorovskis savu sāncensi pārspējis 23 apgabalos.

Vēlēšanu aktivitāte svētdien sasniedza 48,96%, un pie balsošanas urnām devās 15 023 886 balsstiesīgo poļu. Tomēr 124 952 biļeteni tika atzīti par nederīgiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!