Foto: AP/Scanpix

Pazīstamais Kremļa kritiķis Aleksejs Navaļnijs trešdien oficiāli reģistrēts par kandidātu septembrī gaidāmajās Maskavas mēra vēlēšanās, vēsta ārvalstu mediji.

Navaļnija kandidatūru izvirzīja opozīcijā esošā nelielā Krievijas Republikāniskā partija-Tautas brīvības partija ("RPR-Parnas"), kuras rindās ir arī bijušais premjerministrs Mihails Kasjanovs.

Nav gan zināms, vai opozicionāram būs lemts piedalīties vēlēšanās, jo ceturtdien gaidāms tiesas spriedums piesavināšanās lietā, kurā Navaļnijam draud sešu gadu cietumsods.

Vēlēšanās Navaļnijam nāksies sacensties ar līdzšinējo Maskavas mēru Sergeju Sobjaņinu, kurš pagājušajā mēnesī atkāpās no amata, lai septembrī Maskavā līdz ar citiem Krievijas reģioniem varētu rīkot pašvaldības vadītāja vēlēšanas, jo viņa pilnvaras beidzas tikai 2015.gadā.

Sobjaņins vēlēšanās startēs kā neatkarīgs kandidāts.

Kā liecina sabiedriskās domas aptauja, Sobjaņins pašreiz apsteidz Navaļniju, 78% respondentu norādot, ka viņi grasās balsot par līdzšinējo pilsētas galvu, bet par Navaļniju savu balsi plāno atdot vien 8%.

37 gadus vecais jurists pērn kļuva par ielu protestu zvaigzni, uzstājoties ar asu prezidenta Vladimira Putina kritiku. Viņš piesaistīja daudz sekotāju, pateicoties savai harizmai un vienkāršiem, masām viegli uztveramiem lozungiem. Valdošo partiju Vienotā Krievija Navaļnijs, piemēram, pasludināja par "blēžu un zagļu partiju".

Viņš ieguvis arī daudz sekotāju internetā ar saviem blogiem, kuros atmaskotas korumpētas amatpersonas, ierosinot pat sabiedrisko kustību, kas sākusi vākt informāciju par īpaši kliedzošiem korupcijas gadījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!