Foto: AP/Scanpix
Konservatīvā partija "Jaunā Demokrātija", Panhellēnistiskā sociālistiskā partija (PASOK) un "Demokrātiskie kreisie" (DIMAR) ir vienojušies par koalīcijas un valdības izveidošanu, vēsta ārvalstu mediji.

To žurnālistiem trešdien paziņojis PASOK līderis Evangels Venizels. „ND, PASOK un DIMAR ir vienojušās uzņemties atbildību par kredīta līguma noteikumu pārskatīšanu un galīgu krīzes pārvarēšanu," pavēstīja Venizels. „Valstij ir valdība un to paziņos tuvākajā eirogrupas sēdē," norādīja Venizels.

Trīs partijas kopā ieņem 179 no 300 parlamenta vietām. Valdības veidošanas mandāts vēlēšanās visvairāk balsu ieguvušajai ND beidzas trešdien.

Venizels izteicis nožēlu, ka otrā visvairāk balsu 17. jūnija vēlēšanās ieguvusī „Radikāli kreiso koalīciju"(SYRIZA) nevēlas piedalīties valdības darbā, bet paliek opozīcijā.

Jau ziņots, ka ND līderim Samaram prezidents Karols Papulijs pirmdien uzdeva veidot jauno valdību.

Parlamentā ir pavisam 300 deputātu, un starptautiskā aizdevuma nosacījumu izpildi atbalstošajām ND un PASOK kopā ir vairāk nekā puse mandātu.

Atbilstoši Grieķijas konstitūcijai valdība Samaram jāizveido triju dienu laikā.

Saskaņā ar konstitūciju Grieķijā valdību vispirms mēģina izveidot vēlēšanās visvairāk balsu ieguvušās partijas līderis. Ja viņam tas neizdodas, valdības veidošanu uztic vēlēšanās otro vietu ieguvušās partijas līderim, bet, ja arī viņam tas neizdodas, - trešo lielāko mandātu skaitu ieguvušās partijas vadītājam. Ja arī tad valdība nav izveidota, valsts prezidents mēģina ar visiem parlamentā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem vienoties par nacionālās vienotības valdības izveidošanu. Ja arī šis mēģinājums cieš neveiksmi, jārīko ārkārtas vēlēšanas.

Pēc iepriekšējām parlamenta vēlēšanām 6.maijā valdību izveidot neizdevās, tāpēc bija jārīko atkārtotas vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!