Foto: RIA Novosti/Scanpix

No desmitiem gadus veca kuģa vraka pie Zviedrijas krastiem sākusies naftas noplūde Baltijas jūrā. Somijas dabas aizstāvji izteikuši bažas, ka mainīgais vējš var naftas plankumu pietuvināt Somijas krastiem.

Kuģa vraks atrodas apmēram 55 kilometrus attālumā no Zviedrijas neapdzīvotās Gotska Sandēnes salas.

Zviedrijas krasta sardze sestdien pamanīja jūrā peldošo naftas plankumu ar satelītu novērošanas palīdzību. Nafta izplūst no 100 metru dziļuma, kur atrodas Nīderlandes kuģis "Immen", kurš nogrima 1977.gada aprīlī.

Nogrimšanas brīdī kuģī "Immen" bija 62 tonnas naftas. Zviedrijas krasta apsardze norāda, ka vraks atrodas pārāk dziļi, lai varētu naftu izsūknēt. Šobrīd amatpersonas strādā pie jau izlijušās naftas savākšanas.

Pasaules dabas fonda (WWF) Somijas biroja vadītājs Jari Lūkonens informēja, ka izveidojusies situācija ir pamats bažām, un izteica cerību, ka Zviedrijai izdosies savākt pēc iespējas vairāk noplūdušās naftas.

"Mēs visi domājam par pirms dažām nedēļām notikušo naftas noplūdi Rāhē. Tikai trīs līdz piecas tonnas nokļuva jūrā, tomēr vajadzēja veselu nedēļu liedaga sakopšanai. Naftas daudzums 62 tonnas nav pārāk liels, bet, ja tā nokļūs līdz krastam, situācija būs nopietna," skaidro Lūkonens.

Laika prognozes paredz, ka trešdienas naktī vēji mainīsies un, iespējams, pūtīs naftas plankumu uz Somijas pusi.

Līdz šim Zviedrijas amatpersonas vēl nav sazinājušās ar Somijas krasta sardzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!