No Debaļceves, kur pēdējās dienās notikušas smagas kaujas, sākusies plānveida Ukrainas karavīru izvešanas, atsaucoties uz Ukrainas prezidenta Petro Porošenko paziņojumu, vēsta aģentūra UNIAN.

"Šodien mēs varam teikt, ka uz šo brīdi ir iznākuši 80%, gaidām vēl divas kolonnas. Iznāca 128. [brigāde], 30. brigādes daļas un vienības, pārējie no 25. bataljona, 40.[brigādes] paliekas, Nacionālās gvardes un milicijas specvienība," paziņoja Porošenko.

Tajā pašā laikā prezidents noliedz, ka Debaļceve būtu bijusi ielenkta.
"Mēs apgalvojām un pierādījām, ka Debaļceve atrodas mūsu kontrolē un nekāda ielenkuma nav bijis," norādīja prezidents. Ukrainas daļas pilsētu pametot "plānveidīgi un organizēti".

Vēstīts, ka pirms tam trešdien par karavīru izvešanas sākumu no Debaļceves paziņoja bataljona "Donbass" komandieris Semens Semenčenko. 

Prezidenta paziņojums par aplenkuma neesamību gan ir pretrunā ar vēl otrdien vakarā izskanējušām ziņām. Arī trešdien no rīta Ukrainas mediji ziņoja par smagām kaujām un karavīru izlaušanos no Debaļceves aplenkuma.

Debaļceves apkārtnē kaujas turpinās par spīti pamieram. Pilsētiņa ir stratēģiski svarīga, jo tajā atrodas dzelzceļa mezgls, kas dotu iespēju Krievijai apgādāt kaujinieku kontrolētās teritorijas Luhanskas un Doņeckas apgabalos.

Maskavas atbalstītie kaujinieki iepriekš paziņoja, ka pilsētiņa ir ielenkta, tāpēc uzskatāma par viņu teritoriju, uz kuru 15. februārī spēkā stājusies uguns pārtraukšana neattiecas.

ASV jau apsūdzēja Krieviju un tās atbalstītos kaujiniekus pamiera nosacījumu pārkāpšanā, to atzīst arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji, kuriem prokrieviskie kaujinieki lieguši piekļuvi pilsētai.

Debaļceve atrodas izvirzījumā ārpus pārējās Ukrainas spēku kontrolētās teritorijas, tāpēc tās aizsardzība ir sarežģītāka un tika ziņots, ka kaujinieki nosprostojuši galvenos ceļus, kas savieno pilsētiņu ar pārējo Ukrainas kontrolēto teritoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!