Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas valdība nefinansēs "teroristu" kontrolētās Ukrainas austrumu teritorijas, atsaucoties uz premjerministra Arsēnija Jaceņuka teikto, vēsta aģentūra UNIAN.

Kopējais dotāciju apjoms ir 37 miljardi grivnu (2,3 miljardi eiro) Doņeckas apgabalam un 19,8 miljardi (1,2 miljardi eiro) Luhanskas apgabalam, trešdien valdības sēdē norādīja premjers.  

"Teritorijām, ko kontrolē Krievijas teroristi, dotācijas sasniedz 19,6 miljardus grivnu (1,2 miljardi eiro) Doņeckas apgabalā un 14,6 (0.9 miljardi eiro) miljardus grivnu Luhanskas apgabalā. Bet valdība nefinansēs viltvāržus un teroristus austrumos," paziņoja Jaceņuks.

Visas pensijas un pabalsti, kas pienākas katram cilvēkam, tiks uzkrāti. "Kad no Doņeckas un Luhanskas teritorijas aizvāksies Krievijas teroristi, mēs atjaunosim kontroli un izmaksāsim katram to sociālo pabalstu, kas cilvēkam pienākas," paskaidroja Jaceņuks.

Skaitīt naudu uz kaujinieku kontrolētajām teritorijām nozīmē, ka to nozog “Krievijas noziedznieki” un ka tā nesasniedz cilvēkus, kuriem tā paredzēta, papildināja premjers.

“Tā būtu tieša Krievijas terorisma atbalstīšana,” viņš piebilst, turpinot, ka Maskava nav izpildījusi Minskas vienošanos un nav pārtrauksi teroristu atbalstīšanu.

“Attīriet teritoriju no infekcijas, ko jūs tur ievedāt, un nepadariet cilvēkus par savu impērisko ambīciju ķīlniekiem,” aicina Jaceņuks.

Vēstīts, ka Kijevas attiecības ar prokrieviskajiem separātistiem ir sarežģījušas pēc svētdien kaujinieku kontrolētajās teritorijās notikušajām pseidovēlēšanām.

Pašpasludinātajās "Doņeckas Tautas Republikā" (DTR) un "Luhanskas Tautas Republikā" (LTR) otrdien notika svinīgas līderu inaugurācijas ceremonijas. Par DTR vadītāju ir kļuva Aleksandrs Zaharčenko, bet LTR galva - Igors Plotņickis.

Kijeva, Eiropas Savienība (ES) un ASV šīs vēlēšanas ir nosodījušas un atzīst par neleģitīmām, un Minskas miera procesa pārkāpumu.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko norādīja, ka joprojām ir uzticīgs Minskas miera plānam, tomēr prezidents arī uzsvēra, ka varētu atcelt pieņemto likumu, kas uz trim gadiem paredz īpašu statusu un autonomiju kaujinieku kontrolētajām teritorijām.

Tikmēr līdz ar vēlēšanām vērojams Krievijas militārās aktivitātes pieaugums. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs norāda, ka Krievija savelk karaspēku tuvāk Ukrainas robežām un atbalsta prokrievisksos kaujiniekus ne tikai ar apmācībām un ekipējumi, bet arī ar Krievijas speciālo spēku klātbūtni Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!