Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas uzņēmējs un neatkarīgais kandidāts prezidenta vēlēšanās Mihails Prohorovs pirmdien paziņoja par "Pilsoniskās platformas partijas" izveidi.

"Mēs no šodienas sākam jauna politiska spēka reģistrāciju, tās nosaukums būs Pilsoniskās platformas partija," preses konferencē Maskavā paziņoja Prohorovs.

Viņš stāstīja, ka "partija būs ļoti specifiska". "Šajā partijā būs tikai 500 cilvēki. Tie būs reģionālie līderi, kas savulaik izveidojās [partijā] "Taisnā lieta un prezidenta kampaņā," viņš teica.

"Tie cilvēki, kam ir kopīgas vērtības, ar kuriem es gāju uz vēlēšanām, un seši miljoni cilvēku šīs vērtības atbalstīja," piebilda uzņēmējs, skaidrojot, ka "šajā partijā būs deleģēti profesionāli juristi".

"Vienīgais šīs politiskās partijas mērķis ir saņemt licenci, lai ļautu pilsoniskās sabiedrības līderiem doties uz vēlēšanām, jo pašreizējā politiskā sistēma nav tāda, kādā mēs gribētu strādāt," norādīja Prohorovs.

Viņš atzina, ka, viņaprāt, Krievijā esošās politiskās partijas vairs nepilda funkciju būt par starpnieku starp varu un pilsoņiem, tās sevi ir izsmēlušas.

Jaunais likums par partiju dibināšanu Krievijā nosaka, ka politiskās partijas dibināšanai nepieciešami vismaz 500 biedri.

Prohorovs 4.martā notikušajās Krievijas prezidenta vēlēšanās ierindojās trešajā vietā, iegūstot 7,98% balsu.

1965.gadā dzimušais Prohorovs ir privātās investīciju kompānijas "Onexim" īpašnieks.

Žurnāla "Forbes" publicētajā bagātnieku sarakstā Prohorovs ar 18 miljardu ASV dolāru (deviņu miljardu latu) lielu bagātību ir atzīts par trešo turīgāko cilvēku Krievijā. Prohorovs lielāko daļu savas bagātības nopelnīja, īsi pirms 2008.gada krīzes pārdodot viņam piederošos 25% akciju Krievijas kalnrūpniecības firmā "Noriļskij ņikeļ". Viņam pieder akcijas izejvielu ieguves uzņēmumos "Rusal" un "Poļus zoloto", kā arī energokompānijā "Kvadra".

Pērn jūnijā viņš iestājās partijā "Taisnā lieta" un tika ievēlēts par tās priekšsēdētāju uz četru gadu termiņu, izvirzot par mērķi premjerministra un tagadējā prezidenta amata kandidāta Vladimira Putina partijas "Vienotā Krievija" varas monopola likvidēšanu. Tomēr Prohorova pretinieki septembrī sarīkoja partijas "Taisnā lieta" alternatīvu kongresu citā vietā un nobalsoja par viņa atcelšanu no partijas galvenā amata. Politiskie analītiķi uzskata, ka Kremlis bija gaidījis Prohorova pielāgošanos pastāvošajiem politiskās spēles noteikumiem, bet var būt par zemu novērtējis viņa ambīcijas.

Prohorovs izstājās no partijas un aicināja savus atbalstītājus rīkoties tāpat, solot veidot jaunu sabiedriski politisko spēku, bet 12.decembrī viņš paziņoja par nodomu kandidēt Krievijas prezidenta vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!