Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkorejas draudu dēļ Guamā - ASV Klusā okeāna teritorijā - paaugstināts trauksmes līmenis un ceturtdien pārbaudītas trauksmes sirēnas.

"Tas nozīmē, ka mums jāturpina savas ikdienas gaitas, bet vienlaikus jābūt gataviem iespējamajai ārkārtas situācijai," teikts varasiestāžu izplatītajā paziņojumā, kurā pastāvošais risks tiek raksturots kā "vidējs". "Tas arī nozīmē, ka valdība ar ārkārtas situāciju uzraudzības centra palīdzību apkopos visus resursus, lai nodrošinātu, ka esam gatavi rīcībai ārkārtas situācijās."

Ceturtdien plkst.10 pēc vietējā laika (plkst.3 pēc Latvijas laika) tika izmēģināta ārkārtas situāciju izziņošanas sistēma, kas iedarbina trauksmes sirēnas un televīzijā un radio informē iedzīvotājus par pastāvošajiem draudiem.

Salas gubernators apliecināja, ka ārkārtas situāciju izziņošanas sistēmas izmēģinājums bijis sekmīgs, un ASV Iekšzemes drošības ministrijas Guamas nodaļas informācijas centrs strādā 24 stundu režīmā, lai atbildētu uz salas iedzīvotāju jautājumiem.

ASV Iekšzemes drošības ministrija Ziemeļkorejas uzbrukuma iespējamību Guamai vērtē kā nelielu, norādot, ka salu "aizsargā diženākā valsts un armija pasaulē - Amerikas Savienotās Valstis".

Guama atrodas aptuveni 3380 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Ziemeļkorejas, kas nozīmē, ka teorētiski tā atrodas Phenjanas vēl neizmēģināto raķešu "Musudan" darbības rādiusā.

Spriedze Korejas pussalā pakāpeniski pieaugusi, kopš Ziemeļkoreja decembrī izmēģināja tāla darbības rādiusa raķeti, bet februārī veica savu trešo kodolizmēģinājumu. Phenjana pēdējo nedēļu laikā pastāvīgi izsaka draudus par iespējamo karadarbības sākšanu, tostarp draudot pielietot kodolieročus. Tiesa, eksperti apšauba komunistiskās valsts spējas savus draudus īstenot.

Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkoreja pagājušajā nedēļā ir pārvietojusi divas raķetes "Musudan" uz austrumu krastu un uzstādījusi uz pārvietojamiem raķešu palaidējiem.

Dienvidkorejas izlūkdienests uzskata, ka Ziemeļkoreja ir pabeigusi gatavošanos raķetes izmēģinājumam, kas varētu notikt 15.aprīlī, kad tiks svinēta komunistiskās valsts dibinātāja Kima Irsena dzimšanas diena.

Dienvidkorejas valdība bažījas, ka Phenjana, iespējams, gatavojas vairākiem izmēģinājumiem, jo uz citiem raķešu palaidējiem uzstādītas tuva darbības rādiusa raķetes "SCUD" un "Rodong", informēja aģentūra "Yonhap".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!