Foto: AP/Scanpix

Reaģējot uz bažām, ka Ziemeļkoreja varētu būt gatava līdz pat trīs vidēja darbības rādiusa raķešu palaišanai, Dienvidkoreja un ASV ir paaugstinājušas savu militārās novērošanas trauksmes līmeni Korejas pussalā, trešdien vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Kombinēto spēku pavēlniecība trauksmes sistēmu "Watchcon" ir paaugstinājusi no trešā uz otro līmeni, kas apzīmēts kā "nozīmīgi draudi", paziņojusi Dienvidkorejas aģentūra "Yonhap". "Watchcon" pirmais līmenis ir spēkā kara gadījumā. 

Ziemeļkoreja, kas iepriekš brīdināja, ka pēc 10. aprīļa nevarēs garantēt ārvalstu diplomātu drošību un aicināja ārzemniekus Dienvidkorejā apsvērt evakuēšanās iespēju, jo var izcelties "termiskais kodolkarš", uz savu austrumu piekrasti ir pārvietojusi un sagatavojusi palaišanai vidēja darbības rādiusa raķetes, ziņoja avoti Dienvidkorejā.

"Ir skaidras norādes, ka Ziemeļi vienlaikus varētu izšaut "Musudan", "Scud" un "Nodong" raķetes," aģentūrai "Yonhap" pavēstīja kāds nenosaukta amatpersona. Dienvidi arī ir pastiprinājuši izlūkošanu un palielinājuši aģentu skaitu.

Par spīti paaugstinātajam draudu līmenim 10 miljonu cilvēku apdzīvotajā Seulā dzīve trešdien rit normālās sliedēs, norāda "Sky News". Tikmēr Japānas galvaspilsētā Tokijā kopš otrdienas ir uzstādītas pretraķešu aizsardzības sistēmas, bažījoties par Ziemeļkorejas raķešu palaišanu.

Ziemeļkorejas austrumu piekrastē uz mobilajām palaišanas iekārtām ir uzstādītas divas vidēja darbības rādiusa raķetes "Musudan", kuras var sasniegt Dienvidkoreju, Japānu un, iespējams, arī ASV Klusā okeāna teritoriju Guamu. Raķetes darbības rādiuss ir aptuveni starp trim un četriem tūkstošiem kilometru.

Japāna pagājušajā nedēļā paziņoja, ka notrieks Ziemeļkorejas raķeti, ja tā lidos Japānas virzienā.

"Musudan" raķetes nav pārbaudītas un to precizitāte nav zināma. Vairums ekspertu ir vienisprātis, ka Ziemeļkorejai nav tehnoloģiski iespēju šai raķetei piemontēt kodolgalviņu. Tomēr raķete var nest ievērojamu daudzumu parasto sprāgstvielu, kas varētu nodarīt ievērojamus zaudējumus.

Bažas rada fakts, ka "Musudan" raķetes nav pārbaudītas un varētu darboties kļūdaini, skaidro "Sky News". Tāpēc Japāna uzstādījusi pretraķešu aizsardzības sistēmas, bet Dienvidkoreja un ASV paaugstinājušas trauksmes līmeni, lai sekotu raķešu trajektorijai.

Gadījumā, ja raķetes apdraudēs sauszemi, tās tiks notriektas. Japānas, ASV un Dienvidkorejas militārās iespējas ļauj to izdarīt dažu sekunžu laikā, uzsver "Sky News". Tomēr nav zināms, kā uz raķešu notiekšanu reaģētu Phenjana.

Jau vēstīts, ka pastiprināta spriedze Korejas pussalā valda kopš Phenjanas  trešā kodolizmēģinājuma februārī, uz ko ANO Drošības padome reaģēja ar jaunu sankciju ieviešanu pret izolēto valsti. Phenjanas draudi ievērojami intensificējās martā, kad sākās ikgadējās Dienvidkorejas un ASV kopīgās militārās mācības. Vašingtona un Seula apgalvo, ka tām ir aizsardzības raksturs.

Tikmēr Phenjana tās sauc par naidīgu spēku mācībām un ir pastiprinājusi kaujas gatavību un izteikusi virkni draudu, tai skaitā pieminot kodoltriecienu ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!