Foto: EPA/LETA

Ziemeļkorejas vadītājs Kims Čenuns ir sasaucis Centrālās militārās komisijas un stratēģisko raķešu spēku augsta ranga amatpersonu sēdi, kurā tika apspriests "lielais pagrieziens" valsts militāro spēju attīstībā, svētdien pavēstīja Ziemeļkorejas oficiālais medijs - Korejas Centrālā ziņu aģentūra (KCNA), vairojot spekulācijas, ka Ziemeļkoreja gatavojas kodolizmēģinājumam.

KCNA vēstīja, ka Kims sanāksmē armijas līderiem ir teicis vēsturisku runu. Sanāksmē, kuras norises laiku KCNA neatklāja, esot runāts par "lielu pagriezienu militāro spēju vairošanā".

Savā runā, ko KCNA nosauca par nozīmīgu, Kims izdevis īpašas vadlīnijas "valsts drošības un suverenitātes aizstāvībai", norādīja ziņu aģentūra, piebilstot, ka sanāksmes dalībnieki solīja "pilnībā izpildīt noteiktos militāros uzdevumus". KCNA uzdevumu saturu gan neprecizēja.

Ziemeļkoreja 24.janvārī draudēja veikt savu trešo kodolizmēģinājumu un kāpināt spējas veikt militāru triecienu pret ASV, atbildot uz ANO sankciju pastiprināšanu tās decembrī veikta starpkontinentālās ballistiskās raķetes izmēģinājuma dēļ.

Eksperti un avoti starptautiskajās izlūkošanas institūcijās norāda, ka Ziemeļkoreja ir pabeigusi sagatavošanās darbus kodolizmēģinājumam.

Pēdējās nedēļas laikā Phenjana ir izteikusi vairākus brīdinājumus sankcijām sekos pretdarbība, tostarp sestdien tika izplatīts brīdinājums par "visskarbāko atriebību".

Daži eksperti uzskata, ka šis kodolizmēģinājums varētu notikt 16.februārī - bijušā Ziemeļkorejas vadītāja Kima Čenira dzimšanas dienā, vai 25.februārī, kad notiks jaunās Dienvidkorejas prezidentes Pakas Geunhjes inaugurācija. Tāpat vairāki eksperti Dienvidkorejā ir pārliecināti, ka tas notiks līdz 10.februārim, kad pēc Mēness kalendāra sākas jaunais gads.

Jaunākie satelītuzņēmumi liecina, ka valsts ziemeļaustrumos Punggjes pilsētā, kur atrodas kodolpoligons, vērojama neierasta aktivitāte, ko kodoldraudu dēļ uzrauga ASV, Dienvidkorejas un Japānas izlūkošanas dienesti.

Pirmdien Dienvidkoreja un ASV sāks kopīgas trīs dienas ilgas jūras spēku mācības, kas tiek uzskatīts kā brīdinājums Ziemeļkorejai. Gaidāms, ka tās notiks Japāņu jūrā.

Mācības sestdien nosodīja Ziemeļkoreja, sakot, ka "kara mācību" mērķis ir iebrukt izolētajā valstī.

ANO Drošības padome pievienoja ANO sankciju sarakstam Korejas Kosmosa tehnoloģijas komiteju, Ziemeļkorejas Austrumzemes banku, četras tirdzniecības kompānijas un četras amatpersonas. Tā arī draudēja ar "nozīmīgu rīcību", ja Ziemeļkoreja sarīkotu kodolizmēģinājumu.

Ziemeļkoreja 12.decembrī palaida raķeti, kas ievirzīja orbītā Zemes novērošanas satelītu. Rietumvalstis tomēr uzskata, ka ar šo raķetes palaišanu Ziemeļkoreja veikusi aizliegtu starpkontinentālās ballistiskās raķetes izmēģinājumu.

Ziemeļkorejas ziemeļaustrumos Punggjes pilsētā atrodas valsts kodolpoligons. Tur tika veikti abi iepriekšējie Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumi, kas notika 2006. un 2009.gadā. Ziemeļkoreja veica pirmo kodolizmēģinājumu 2006.gada oktobrī trīs mēnešus pēc tāldarbības raķetes palaišanas. Arī 2009.gadā pirms kodolizmēģinājumiem tika palaista tālas darbības rādiusa raķete.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!