Foto: LETA

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis neizslēdz, ka Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas gaitā var mainīties nozieguma kvalifikācija.

Kriminālprocess traģēdijas dienā, 21.novembrī, tika sākts par faktu pēc krimināllikuma 239.panta 2.daļas par būvniecības noteikumu pārkāpšanu. Šis pants paredz, ka par būvju celtniecības normu vai noteikumu pārkāpšanu, ja tā rezultātā sabrukusi būve vai tās daļa un ja ir izraisītas smagas sekas, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Ķuzis Latvijas Televīzijas ziņu raidījumā skaidroja, ka pants ir sākts pēc fakta un tālākās izmeklēšanas laikā, izvirzoties jauniem pierādījumiem, var mainīties kvalifikācija.

Sākot kriminālprocesu par būvniecības noteikumu pārkāpumu, ir trīs pamatversijas - iespējamas nepilnības projekta izstrādāšanā vai būvniecībā, vai arī trešā versija - kļūdas jumta pārbūvē par ziemas dārzu un bērnu rotaļlaukumu.

Valsts policijas priekšnieks informēja, ka patlaban galvenais uzdevums ir tikt skaidrībā par notikušo, izņemt visus izmeklēšanai nepieciešamos lietiskos pierādījumus, nofiksēt un apzināt situāciju. Policijas darbinieki gaida, kad darbu pabeigs glābšanas dienests un būs zināms bojāgājušo skaits.

Veiktas 107 pratināšanas, kurās bija iesaistītas visdažādākās ar traģēdiju saistītas personas - gan ar būvprojektu saistītie, gan eksperti speciālisti, gan liecinieki. Pratināto vārdus vai pratināšanā uzzināto Ķuzis neatklāja, norādot, ka izmeklētājs nav pilnvarojis viņu izpaust pratināšanas saturu.

Ķuzis noliedza pieļāvumu, ka varētu būt bijis kāds mēģinājums labot ar šo būvprojektu saistītos dokumentus. "Šādu apgalvojumu gribu noliegt, jo jau ceturtdien vakarā tika izņemta visa dokumentācija par šo projektu, lai nebūtu iespējas šajos dokumentos mainīt kaut kādus ierakstus," teica Valsts policijas priekšnieks.

Viņš pauda pārliecību par policijas darbinieku vēlmi un gatavību traģēdijas izmeklēšanu "novirzīt līdz taisnīgam noregulējumam".

Stāstot par turpmāk veicamo darbu, Ķuzis informēja, ka policija tiks galā ar notikuma vietas un priekšmetu apskati, tad lems par ekspertīžu veikšanu, izvēlēsies ekspertīžu veicējus un pieaicinātās personas, kā arī turpinās pratināšanu.

Jau pašlaik policija piesaistījusi vadošos speciālistus no Rīgas Tehniskās universitātes. Taujāts par ārvalstu ekspertu piesaistiti, Ķuzis atzina, ka par to tiks lemts pēc tam, kad būs pabeigta notikuma vietas apskate.

Kā ziņots, 21.novembrī, iebrūkot lielveikala "Maxima" griestiem, Zolitūdē bojā gāja vismaz 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guvuši smagus savainojumus. Dzīvību zaudēja arī trīs ugunsdzēsēji.

Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Pašlaik glābēji vēl darbu turpina.

Tomēr Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone Godmane atzina, ka glābēji jau ir pārbaudījuši sabrukušā lielveikala teritoriju, kur uzskatīja par iespējamu atrast vēl kādu cilvēku, taču neviena cilvēka mirstīgās atliekas nav atraduši. Patlaban glābēji turpina darbu, jo palicis vēl neattīrīts neliels laukums veikala vidū. Iekšlietu ministrijas amatpersona vērtēja, ka iespējamība šajā vietā atrast vēl kādu cilvēku ir stingri zem 0,1%, jo līdz otrajam nogruvumam šajā teritorijā viss bija pārbaudīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!