Foto: DELFI
Sabiedriskās politikas centrs "Providus" publiskojis ierosinājumu komisiju Zolitūdes traģēdijas apstākļu izvērtēšanai veidot no jauna, lai atrisinātu problēmas, kas esot parādījušās komisijas izveides procesā un tās darba sākumā, portālu "Delfi" informēja "Providus" pārstāvji.

Būtiskākā no problēmām esot neskaidrība par komisijas mērķi un uzdevumiem, kas rada neizpildāmas sabiedrības gaidas par komisijas darba rezultātiem, paziņojis "Providus".

Esot jāatrod atbilde uz jautājumu, vai komisija veic "sabiedriskās tiesas" funkciju, paralēli tiesībsargājošajām iestādēm izmeklējot Zolitūdes traģēdijas cēloņus, vai komisija veic sistēmisku analīzi noteiktās jomās par faktoriem, kas veicināja traģēdijas iespējamību. Otrajā gadījumā komisijas galvenā misija būtu censties nodrošināt, ka līdzīgas traģēdijas nākotnē neatkārtojas, skaidro "Providus" pārstāvji.

"Neskaidrība par komisijas mērķi un uzdevumiem radījusi neskaidrību par nepieciešamajām komisijas locekļu kompetencēm, komisijas darba metodēm un resursiem komisijas uzdevumu veikšanai. Sabiedrības neizpratni un neuzticēšanos veicinājis arī necaurskatāmais komisijas sastāva izveidošanas process," uzskata organizācijas pārstāvji.

Jau ziņots, ka bijušais Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājs Jānis Kažociņš, kurš pagājušajā nedēļā tika apstiprināts par 21. novembra Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanai izveidotās sabiedriskās komisijas vadītāju, 17. decembrī nolēmis aiziet no darba komisijā.

"Delfi" jau vēstīja, ka pēc "Delnas" ierosinājuma tapušās komisijas sastāvu valdība apstiprināja tikai pirms nedēļas, taču jau šīs nedēļas sākumā skandālu izraisīja atklātībā nonākusī komisijas darba izmaksu tāme, no kuras izrietēja, ka komisijas darbs nodokļu maksātājiem izmaksās vairāk nekā 150 000 latu.

Atbilstoši tāmei, komisijas locekļiem par darbu Zolitūdes traģēdijas iemeslu pētīšanā pienāktos aptuveni 800 latu liels atalgojums katru mēnesi. Turklāt, kā 16. decembrī publiski atzina demisionējušais premjers Valdis Dombrovskis (V), par savu darbu komisijas locekļi sākotnēji vēlējušies saņemt aptuveni 1000 latus lielu mēnešalgu "uz rokas".

Pēc tam kļuva zināms, ka Kažociņa parakstītā vēstulē labdarības organizācijai "ziedot.lv" izteikti pārmetumi par neefektīvu darbu, organizējot atbalstu Zolitūdes traģēdijā cietušajiem un bojāgājušo cilvēku ģimenēm.

Ņemot vērā ažiotāžu, valdība otrdien atlika lemšanu par līdzekļu piešķiršanu komisijai. Izmaksu tāmi plānots pārstrādāt līdz nākamā gada 7. janvārim, kad valdībā plānots lemt par līdzekļu piešķiršanu komisijas darba nodrošināšanai.

Atbilstoši valdībā lemtajam, komisijā bija jāstrādā Kažociņam, Voikai, kā arī uzņēmējai Baibai Rubesai un pensionētajai Rīgas apgabaltiesas tiesnesei Inārai Šteinertei

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!