Foto: LETA

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti pēc komisijas priekšsēža Jāņa Ozoliņa (RP) ierosinājuma ceturtdien nolēma aicināt uz tikšanos veikalu tīkla ”Maxima” īpašniekus. Savukārt uz Ārlietu ministriju izsaukts Lietuvas vēstnieks, lai sniegtu skaidrojumus par “Maxima Latvija” vadītāja izteikumiem, kas saniknojuši Latvijas sabiedrību.

Ozoliņš pēc sēdes, kur tika pieņemts lēmums, žurnālistiem paskaidroja, ka publiskajā telpā "Maxima" grupas vadības pārstāvji izteikuši dažādus mulsinošus un pretrunīgus paziņojumus gan par kompensācijām cietušajiem, gan par to, kā veikalu tīklam piederošajos veikalos tiek ievērotas dažādu normatīvo aktu prasības.

"Mums tas viss ir jāizrunā aci pret aci ar "Maxima" augstāko vadību akcionāru līmenī. Ja viņi sēž ofšoros, lai brauc no ofšoriem vai sūta pilnvarotos pārstāvjus," pauda Ozoliņš, kurš norāda, ka Latvijas valdība allaž centusies pretimnākoši izturēties pret investoriem, taču arī investoriem ir jāievēro savi pienākumi.

Ozoliņš skaidro, ka, tiekoties ar "Maxima" augstākā līmeņa vadību, deputāti vēlas pārliecināties, ka lielveikalu tīkls mainīs savu politiku, tostarp arī attiecībā arī uz darba tiesību ievērošanu.

„Uzņēmums „Maxima" pēc Zolitūdes traģēdijas neizrāda cieņpilnu attieksmi un atbildīgu rīcību attiecībā pret Latvijas iedzīvotājiem, un uzņēmuma pārstāvja paziņojums, ka „Maxima" vadība nejūtas vainīga un neplāno atkāpties, ir cinisma un nihilisma kalngals," uzskata Ozoliņš.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP), kurš devies uz Lietuvas galvaspilsētā Viļņā notiekošo ES Austrumu partnerības samitu, reaģējot uz sašutumu izsaukušajiem "Maxima" Latvija Gintara Jasinska paziņojumiem, ka atkāpjas tie, kas jūtas vainīgi, savā "Twitter" kontā norādījis, ka šie izteikumi liecina par aroganci. Rinkēvičs arī norādīja, ka Jasinska paziņojumus uzskata par nepamatotiem un jau informējis Lietuvas ārlietu ministru par vēlmi tos apspriest klātienē.

Savukārt Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs ir uzaicinājis uz Ārlietu ministriju (ĀM) skaidrojuma sniegšanai Lietuvas vēstnieku Latvijā Ričardu Deguti saistībā ar ,,Maxima Latvija'' vadītāja Gintara Jasinska izteikumiem preses konferencē 28. novembrī saistībā ar traģēdiju „Maxima" lielveikalā 21. novembrī Zolitūdē, portāls "Delfi" uzzināja ministrijā.

Tikmēr sociālajos tīklos arvien plašāku atsaucību gūst aicinājumi boikotēt "Maxima" veikalus un sūtīt Lietuvas prezidentei Daļai Grībauskaitei vēstules, kurās pausts sašutums gan par Jasinska izteikumiem, gan par darba apstākļiem veikalos "Maxima".

"Delfi" jau ziņoja, ka 21. novembra vakarā Zolitūdē sabruka lielveikala "Maxima" ēka. Zem drupām bojā gāja 54 cilvēki, tajā skaitā četri "Maxima" darbinieki.

25. novembrī "Maxima" paziņoja, ka bojāgājušo cilvēku bērniem līdz pilngadības sasniegšanai tiks izmaksāti 500 latus lieli ikmēneša pabalsti un šo pabalstu apmērs tiks pārskatīts atbilstoši vidējās mēnešalgas pieaugumam.

Labklājības ministre Ilze Viņķele ( V) gan rosinājusi Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā vai Valsts kasē atvērt īpašu kontu, kurā "Maxima" būtu jāieskaita visa bojāgājušo cilvēku bērnu atbalstam paredzētā summa - vairāk nekā 1 miljons latu.

Viņķele šo ierosinājumu skaidro ar bažām, ka pēc kāda laika "Maxima" var lauzt publiski doto solījumu par atbalstu bojāgājušo cilvēku bērniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!