Foto: ČetrasSezonas.lv
Tas, ka cilvēki atsakās no dažādu produktu lietošanas uzturā, jo viņiem tie šķiet neveselīgi, ir ikdiena. Diemžēl lielā daļā gadījumu cilvēki mēdz atteikties arī no produktiem, kuri nevis nāktu viņiem par sliktu, bet gluži otrādi – varētu būt daļa no pilnvērtīga uztura. Tāpat ir ar zemesriekstu sviestu, no kura mēdz izvairīties, un, visticamāk, tieši informācijas trūkuma dēļ.
Zemesriekstu sviests nav neveselīgs. Jā, tas ir sātīgs, bet, tāpat kā lielākā daļa aizspriedumiem bagāto produktu, tas vienkārši jālieto mazos daudzumos. Protams, izņēmums ir alerģija, kas zemesriekstu gadījumā ir diezgan bieža un turpina pieaugt. Otrs izņēmums vai lieta, kas jāievēro, - sastāvs. Uz to jāskatās vienmēr.

Amerika - zemesriekstu sviesta zeme

Mūsdienās zemesriekstu sviests visvairāk asociējas ar ASV, kur to smērē uz brokastu tostermaizes vienu pašu vai kopā ar kādu želeju. Zemesriekstu sviesta patents tika izsniegts 1884. gadā Monreālā Kanādā. Tiesa, tas nenozīmē, ka pirms tam tādu nepazina. Zemesriekstu sviestu vai tam līdzīgus izstrādājumus pazina jau pat senie acteki, bet tieši pēc 1884. gadā izsniegtā patenta arī vairāki ASV ražotāji pieprasīja savus patentus, kas saistīti ar zemesriekstu sviesta izmantošanu. Piemēram, Dž. H. Kelogs patentēja "riekstu maltītes sagatavošanas procesu" un pats arī 1896. gadā sāka pārdot ar roku darbināmu zemesriekstu malšanas mašīnu.
19. gs. 90. gados kāds ārsts izgudroja mašīnu, kura ražoja zemesriekstu sviestu, ko toreiz izmantoja vecāku pacientu barošanai. Tā kā vecākiem cilvēkiem ir vājāki zobi, tas bija labs veids, kā nodrošināt viņu uzturā proteīnu. Ap 1914. gadu zemesriekstu sviestu ražoja jau vairākas kompānijas.

Sastāvs un pagatavošana

Zemesriekstu sviests ir veģetārs olbaltumvielu avots. Tas nodrošina būtiskus vitamīnus un minerālvielas (fosforu, magniju, vitamīnu E u.c.), arī folskābi, kas sevišķi svarīga grūtniecēm (tomēr nedrīkst lietot pārāk daudz, jo tas var izraisīt alerģiju mazulim) un sirds slimību profilaksē. Tas ir arī labs antioksidantu avots. Neticami, bet pētījumi pierāda, ka zemesriekstu sviests palīdz veselīga svara uzturēšanā, un to skaidro ar to, ka maza deva zemesriekstu sviesta ir sātīga un, to lietojot, prasās mazāk uzkodu vai saldumu starp maltītēm.

Zemesriekstu sviestu gatavo no maltiem grauzdētiem zemesriekstiem. Samaļot tam uzreiz neizveidojas sviesta konsistence, drīzāk nedaudz pašķidra, bet atdziestot tas iegūst savu struktūru. Pieejami divi - samtainais, bez gabaliņiem, un tāds, kurā ir mazi riekstu gabaliņi. Arī ar cukuru un bez cukura, ekoloģisks un neekoloģisks.

Zemesriekstu sviestu vari pagatavot arī mājas apstākļos. Zemesriekstus apgrauzdē un noņem miziņas. Kārtīgi sablenderē, pievienojot pavisam nedaudz zemesriekstu vai augu eļļas. Ja vēlies - pievieno nedaudz sāls. Veikalos pieejami krēmīgi un graudaini zemesriekstu sviesti. Ja vēlies graudaino un kraukšķīgo - kad visu sablenderē, pievieno arī sīki sakapātus zemesriekstus. Tas būs vienkāršākais zemesriekstu sviests, bet mājās vari pagatavot visdažādākos, piemēram, grauzdē zemesriekstus medū, pievieno šokolādi vai kaut ko citu, ko vēlies.

Vislabāk - ar maizi

Lai no zemesriekstu sviesta gūtu lielāku labumu un uzsūktos tajā esošie proteīni, to ēd ar pilngraudu maizi. Bet, protams, to var lietot arī citādi. Piemēram, pievienot pašgatavotam musli batoniņam, iecept veselīgos auzu cepumos, kūkās un mafinos, pankūkās, smūtijos, izmantot gaļas marinēšanā, vari pat pievienot kādai ķirbju vai saldo kartupeļu krēmzupai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!