Līdz Latvijas boksera Maira Brieža līdzšinējās karjeras svarīgākajai cīņai pret Vācijas sportistu Marko Huku atlikušas piecas dienas, un jau 1. aprīlī abi Dortmundē dosies ringā, lai noskaidrotu Pasaules Boksa padomes (WBC) pagaidu čempiona titula un Starptautiskās Boksa organizācijas (IBO) čempiona jostas likteni.

Briedis un Huks cīnīsies pirmajā smagā svara kategorijā. 32 gadus vecais Briedis karjeras laikā ir uzvarējis katrā no 21 profesionālās cīņas, 18 gadījumos pretinieku nokautējot. Latvieša vienaudzis Huks profesionālajā boksā aizvadījis 44 cīņas, kurās ticis pie 40 uzvarām, 27 no tām noslēdzot ar nokautu, bet vienā duelī tika fiksēts neizšķirts.

Portāls "Delfi" apkopoja piecus aktuālus jautājumus pirms gaidāmās cīņas.

Kā Briedis nonāca līdz cīņai ar Huku?

Foto: LETA

2016. gada maijā Briedis "Arēnā Rīga" nokautēja Nigērijas pārstāvi Olanrevaju Durodolu, kļūstot par obligāto pretendentu uz WBC pasaules čempiona jostu. Teorētiski nākamajam Brieža pretiniekam vajadzēja būt britam Tonijam Beljū, taču viņš uzreiz norādīja, ka ar latvieti nevēlas boksēties. Beljū aizvadīja cīņu ar B. Dž. Floresu, aizstāvot savu WBC jostu.

Pēc tam jūlijā Briedis un viņa komanda izaicināja Huku, taču toreiz vācietis no cīņas atteicās. Tā gada septembrī par Brieža pretinieku kļuva brits Saimons Vailijs. Šajā reitinga cīņā Briedis izcīnīja uzvaru trešajā raundā ar tehnisko nokautu.

Joprojām Briedim aktuāla bija cīņa ar Beljū par WBC čempiona jostu, tomēr Lielbritānijas bokseris izteica gatavību cīnīties ar slaveno tautieti Deividu Heju, kurš sacenšas kategoriju smagākā divīzijā. Līdz ar to Brieža un Beljū cīņa atkal nevarēja notikt.

WBC nolēma, ka Beljū saglabās WBC pasaules čempiona jostu, lai arī viņš boksēsies ar Heju, bet par Brieža pretinieku kļuva Huks, kuri cīnīsies par WBC pagaidu čempiona titulu un IBO čempiona jostu.

Jau vēstīts, ka Beljū pieveica Heju, un viņš atkal var atgriezties pirmajā smagajā svarā. Par viņa nākamo pretinieku varētu kļūt Brieža un Huka dueļa uzvarētājs. Pats brits pēc savas pēdējās uzvaras deva mājienus par karjeras beigšanu, vēl jo vairāk raisot nesaprašanu par to, kas notiks ar WBC pasaules čempiona jostu.

Briedis – Huka otrais pretinieks no Latvijas

Foto: AFP/Scanpix

Vācijas bokserim Marko Hukam Briedis nav pirmais pretinieks no Latvijas. 2005. gada 12. martā Huks cīnījās ar citu Latvijas pārstāvi Aleksandru Borhovu, kuru vācietis uzvarēja ceturtajā raundā. Tā Hukam bija sestā profesionālā cīņa karjerā.

Borhovam boksa karjera nebija no veiksmīgākajām, jo viņš 38 cīņās izcīnīja tikai četras uzvaras, reizi cīņu noslēdza neizšķirti, bet 33 reizes piedzīvoja zaudējumu. 20 reizes viņš tika nokautēts.

Savukārt Briedis ar Vācijas bokseriem ticies četras reizes, iepriekš viņa pretinieki no šīs valsts bija Marko Angermans, Bjers Blaške, Emre Altintass un Manuels Čarrs. Tieši uzvara pār Čarru ir viena no Brieža iespaidīgākajām karjerā, jo latvietis ar skaistu sitienu kombināciju toreiz Čečenijā notiekošajā cīņā pretinieku nokautēja.

Tāpat Briedis jau piekto reizi cīnīsies Vācijā – divreiz viņš boksējies Frankfurtē, bet pa reizei Kaizerslauternē un Bādvilbelē.

Briedis aizvadījis smagāko treniņnometni karjerā

Foto: LETA

Mairis Briedis šai cīņai gatavojas ļoti nopietni, viņš aizvadījis ļoti smagu un 10 nedēļas garu treniņnometni, kuras laikā viņš noboksējis aptuveni 140 raundus.

Brieža treneris Sandis Kleins stāstīja, ka latviešu bokseris šajā laikā daudz strādājis pie savu prasmju uzlabošanas un izskatās, ka tas devis rezultātu. Briedis ringā kustās daudz labāk un tagad ir daudz grūtāk prognozēt, ko viņš darīs.

Treniņos Briedim tika piemeklēti sparinga partneri, kas boksējas līdzīgā stilā kā Huks. Tāpat treneris Kleins Brieža treniņu biedriem teica, lai sit tur, kur Mairim ir grūtāk un neērtāk, jo tā viņš iemācās strādāt no visām pozīcijām.

Tikmēr par Huka treniņiem nekas tik daudz nav zināms. Gatavojoties šai cīņai, viņam ilgu laiku traucēja plaukstas kaula lūzums, ko viņš guva iepriekšējā cīņā pret Dmitro Kučeru. Tomēr pats Vācijas bokseris uzsvēra, ka viņš no šī savainojuma ir pilnībā izveseļoties.

Kleins stāstīja, ka Huks treniņnometnes laikā boksējies trīs reizes mazāk, tāpat viņa treniņi neesot bijuši tik smagi. Tāpat Huks šai cīņai gatavojās ar citu treneri - Oktaju Urkalu, kurš aizvietoja Ulli Vegneru.

Ko par šo cīņu raksta ārvalstu prese?

Foto: F64

Ārvalstu medijos tiek uzsvērts, ka Hukam šī nebūs viegla cīņa, jo Briedis ir meistarīgs bokseris ar spēcīgu sitienu.

"Abi bokseri ir 32 gadus veci, bet Briedim ir mazāks "nobraukums". Huks profesionāli cīnās jau 13 gadus. Hukam šī būs smaga cīņa, jo Briedis ir spēcīga sitiena īpašnieks ar dažādām iemaņām. Hukam patīk boksēties lēni, bet, ja viņš to darīs pret Briedi, tad viņš var radīt sev lielas problēmas. Šī Hukam būs viena no smagākajām cīņām pēdējo gadu laikā," raksta "boxingnews24.com".

Tomēr tiek arī uzsvērts, ka Briedim tik nopietns pretinieks vēl nav bijis.

"Briedis ir gatavs pierādīt, ka ir labākais pirmā smagā svara kategorijas bokseris, bet viņam priekšā ir karjeras lielākais izaicinājums," raksta portālā "sportschatplace.com". "Šoreiz viņš vairs nevarēs paļauties uz vienu spēcīgu sitienu, jo pretinieks ir kvalitātīvāks bokseris [nekā iepriekšējie pretinieki]."

"Huks ringā vienmēr cīnās agresīvi. Viņš nav pats meistarīgākais bokseris, bet viņš boksējas no sirds. Divas reizes karjeras laikā Huks ticis nokautēts, un tas rada satraukumu, jo viņam pretī stāsies spēcīga sitiena īpašnieks," teikts portālā "sportschatplace.com".

Tāpat tiek uzsvērts, ka Briedis trīs reizes savā karjerā izcīnījis uzvaras pretinieku dzimtenē, tāpēc fakts, ka Huks atkal cīnīsies savās mājās var nenospēlēt tik lielu lomu.

"Uz papīra šī ir lieliska cīņa. Veterāns Huks cīnīsies pret daudzsološo un spēcīgo Briedi," par abu vienaudžu gaidāmo cīņu teikts portālā "badlefthook.com".

Kur varēs redzēt?

Foto: theboxingclub.net

Mairis Briedis un Marko Huks samēros spēkus "Westfalenhallen" arēnā Dortmundē. Šajā arēnā var sapulcēties 16 500 skatītāji. Tiek ziņots, ka šo cīņu klātienē plāno vērot arī pietiekami prāvs pulks līdzjutēju no Latvijas.

"Westfalenhallen" arēnā 1. aprīlī notiekošajā cīņu šovā risināsies astoņi boksa mači, no kuriem pēdējais un centrālais būs starp Briedi un Huku. Pasākuma sākums būs pēc Latvijas laika, tāpēc Latvijā ilgi gaidītais boksa mačs varētu sākties ap pusnakti.

Tāpat šo dueli demonstrēs Vācijas televīzija RTL, Lielbritānijas kanāls "BoxNation" un Krievijas sporta kanāls "Match TV", bet Latvijā to varēs redzēt "Best4sport" kanālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!