Foto: DELFI

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) otrdienas vakarā negaidīti publicējusi izvērstu bijušā Ētikas komisijas vadītāja Maikla Garsijas ziņojumu par 2018. un 2022. gada Pasaules kausa mājvietu izvēlēšanu, kas pirms tam bija slepens un netika publicēts pilnībā.

Vācu laikraksts "Bild" pirmdien paziņoja, ka no otrdienas sāks publicēt FIFA neatkarīgo izmeklētāju ziņojumu par iespējamo negodīgo lēmumu, piešķirot Krievijai un Katarai attiecīgi 2018. un 2022. gada Pasaules kausa finālturnīra rīkošanu. "Bild" publiskotajā pilnajā ziņojumā teikts, ka pirms balsojuma kāda FIFA pārstāvju 10 gadus veca meita saņēmusi divu miljonu ASV dolāru pārskaitījumu uz savu krājkontu. Savukārt neilgi pirms balsojuma par Pasaules kausa mājvietām trīs FIFA izpildkomitejas locekļi privātā lidmašīnā devās uz Riodežaneiro, kur piedalījās saviesīgā pasākumā. To visu apmaksāja ar Kataras Futbola federāciju saistīti cilvēki.

Savulaik izmeklēšanu veica un ar ziņojumu FIFA informēja FIFA Ētikas komisijas priekšsēdētājs Maikls Garsija, tāpēc dokuments ieguvis nosaukumu "Garsijas ziņojums". Tomēr 2014. gadā FIFA lēma publiskot tikai 42 lappušu versiju, kas neapsūdzēja Kataru tiesību "nopirkšanā". Neilgi pēc tam Garsija paziņoja, ka vairs nestrādās kopā ar FIFA un aizgāja no neatkarīgās Ētikas komisijas.

Drīz pēc "Bild" publikācijas FIFA savā mājaslapā internetā arī ievietoja pilno ziņojuma versiju, ko gan trīs ar pusi gadus nevēlējās darīt. Kā uzsver FIFA, lēmumu publiskot ziņojumu pieņēmusi neatkarīgās Ētikas komisijas divi priekšsēdētāji – Marija Klaudia Rohasa un Vasilis Skuris. Pati FIFA Ētikas komisija pēc notikušajām ārkārtas vēlēšanām vēl ne reizi nav sanākusi kopā un pirmā sēde plānota tikai nākamajā nedēļā.

FIFA norāda, ka pirms tam kategoriski pret ziņojuma publicēšanu iestājušies iepriekšējie Ētikas komisijas vadītāji Kornels Borbelijs un Hans Jūakims Ekerts, bet "FIFA prezidents Džanni Infantīno vairākas reizes aicinājis publicēt pilno versiju". Tagad FIFA lēmusi publiskot, lai nerastos nekādi pārpratumi vai spekulācijas par iespējamu maldinošas informācijas izplatīšanu.

FIFA publiskotais "Garsijas ziņojums" apskatāms ŠEIT.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!