Foto: Shutterstock

Blendētais kokteilis, kuru jau pavisam droši arī latviski saucam par smūtiju, ir lieliska brokastu alternatīva. Taču, lai cik ātri arī to būtu pagatavot, savas minūtes aizņem augļu un ogu sagatavošana – sagriešana, nomizošana un nomazgāšana. Tāpēc, lai ietaupītu laiku no rītiem, sastāvdaļas vari sagatavot jau iepriekšējā vakarā.

Kā to izdarīt bez raizēm, ka kaut kas pa nakti varētu sabojāties? Pavisam vienkārši – visu liek jau blendējamā krūzē, uzliek vāciņu un – ledusskapī iekšā. No rīta atliks vien izņemt lielo krūzi, uzlikt to uz blendera un nospiest pogu. Vēl viens ieguvums būs tas, ka tavs rīta smūtijs būs patīkami vēss, bet tā sastāvdaļas, būdamas stingrākas no vēsuma, vieglāk blendēsies. Šādi, protams, vari darīt ne tikai ar brokastīm paredzētajiem smūtijiem, bet arī tiem, kurus baudīsi dienas laikā. Atvēsināt savu smūtiju var arī ar ledu, taču tas kokteili padarīs ūdeņainu, kad ledus sāks kust.

Brokastu smūtijiem ir jābūt pietiekami barojošiem, taču ne pārāk nospiedošiem, lai tie organismu pabarotu. Klasika ir banānu un zemeņu smūtijs, bet arī to vari padarīt vēl vērtīgāku, pievienojot tam gurķi un granātābola gardās sēkliņas. Tāpat, no rītiem noteikti izvēlies smūtijus no melonēm, plūmēm – tās būs dabīgs saldinātājs, kā arī piešķirs kokteilim biezāku tekstūru. Saldajiem ogu un augļu smūtijiem šķidrākai konsistencei pievieno mandeļu, kokosriekstu, rīsu vai kādu citu pienu, kā arī bezpiedevu jogurtus, piemēram, grieķu jogurtu.

Pa dienu svarīgi izvēlēties tādus smūtijus, kas pabaro ne vien pašu, bet arī darbīgās smadzenes. Tāpēc tam lieti noderēs smūtiji, kuri veidoti uz ogu bāzes – ķiršu, melleņu, aveņu, zemeņu, kazeņu, upeņu un citām. Tāpat, dienas laikā baudi ne vien saldos, bet arī sāļos dārzeņu smūtijus – blendē gurķus, Briseles kāpostus, spinātus, rukolu, citus lapu salātus un vēl. Šķidrākai konsistencei pievieno atdzesētas tējaszaļo jasmīnu tēju, vai balto tēju. Galvenais - nebaidīties eksperimentēt ar sastāvdaļām, un likt blendētajā kokteilī visu, kas garšo.

Tagad, kad smūtiju gatavošanas plāns gatavs, iedvesmojies no Tasty.lv recepšu krājumiem, un pagatavo gardu kokteili!

Aveņu un banānu smūtijs (vai sorbets)

"Mana iecienītākā smūtija/sorbeta recepte sastāv tikai no četrām sastāvdaļām un ir pagatavojama piecu minūšu laikā, izmantojot virtuves kombainu vai blenderi," recepti iesaka bloga "Kikasvirtuve.lv" autore Kristīne Strazdiņa.

Lasīt vairāk

Bumbieru smūtijs ar ingveru un zīdkoka ogām

Kā iesaka veselīgā dzīvesveida piekritējas no bloga Keepitsimpleandfit.com, smūtijs ir ne tikai ļoti garšīgs dzēriens, bet arī lielisks veids kā parūpēties par savu imunitāti un cīnīties pret nogurumu! Sastāvā esošais ingvers ir vērtīgs vitamīnu, minerālvielu un aminoskābju avots. Saldās un avenēm līdzīgās zīdkoka ogas samazina nogurumu un nespēku, jo ir dabisks dzelzs un kalcija avots. Baudi to pēc rīta skrējiena vai kopā ar draugiem nesteidzīgā maltītē!

Lasīt vairāk

Ābolu smūtijs ar ingveru

Foto: mosfood

Atsvaidzinošs, vienkārši un ātri pagatavojams brokastu kokteilis, kas pozitīvi uzlādēs dienai.

Lasīt vairāk

Smūtijs, kas glābs pēc jestrajām svinībām

Foto: Shutterstock

Nekas tā neuzlabo pašsajūtu pēc kārtīgām svinībām, kā vitamīniem un antioksidantiem bagāts smūtijs. Šī būs lieliska paģiru recepte ne tikai pēc Jāņiem, bet jebkurām citām svinībām, kad grādīgie dzērieni lietoti krietni vien vairāk, kā organisms spēj izturēt.

Lasīt vairāk

Mango - avokado brokastu smūtijs

Foto: Shutterstock

Veselīgs, gards un zibenīgi ātri pagatavojams mango-avokado kokteilis, kurš ir tik sātīgs, ka noteikti var aizstāt brokastu siermaizes vai omleti. Ja vēlies, vari tam pievienot arī jogurtu vai pienu.

Lasīt vairāk

Avokado, laima un žāvētu plūmju smūtijs ar sojas pienu

Steidzīgajā ikdienas ritmā, kad organismam tik ļoti nepieciešams uzņemt papildus enerģijas rezerves, ieteicams pārskatīt savu ēdienkarti, papildinot to ar augļiem un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Apelsīnu un godži ogu smūtijs

Annija Sauka un Anna Dzene no www.keepitsimpleandfit.com piedāvā gardā apelsīnu supersmūtija recepti. Par tādu to padara godži ogas, kas Ķīnas medicīnā tiek izmantotas jau tūkstošiem gadu un tiek uzskatītas par ogām, kuras pagarina dzīves ilgumu. No minētā produktu daudzumu sanāks 1 litrs dzēriena.

Lasīt vairāk

Zaļais enerģijas kokteilis ar kale kāpostu un augļiem

"Aikāgaršo" šefpavāra Normunda Baranovska recepte - veselīgs mundruma kokteilis ar lapu kāpostiem, augļiem un gurķiem.

Lasīt vairāk

Kokosriekstu, piparmētru un zaļumu kokteilis 'Otrā elpa'

Neparasts kokteilis, kas palīdzēs cīnīties ar pavasara nogurumu. Recepti iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Dārzeņu kokteilis ar Aloe sulu un kviešu zelmeni rīta mundrumam

Uzmundrinošu kokteili, kurš piešķirs mundrumu un spēku labam dienas sākumam, iesaka "Rimi" veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Spēcinošais brokastu piena kokteilis ar dzērvenēm un sēklām

Foto: iStock

"Vēlos padalīties ar savu brokastu recepti - ātri,viegli un ļoti garšīgi, kā arī veselīgi tiem, kas grib tievēt vai uzturēt sevi formā," stāsta receptes autore Ivita.

Lasīt vairāk

Zaļais kokteilis 'Superfood'

Zaļš enerģijas lādiņš visai dienai vai naktij! Iesaka "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!