Latvijas tirgotāju asociācija (LTA) sadarbībā ar Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumu slēptajā degustācijā noskaidrojusi labākos cīsiņus un sardeles pircēju un ekspertu vērtējumā. Pircēji kā labākos atzinuši "Forevers" ražotos "Ekspress bērnu cīsiņus", "Rīgas miesnieka" "Rakveres cīsiņus" un gaļas pārstrādes uzņēmuma ražotos cīsiņus "Tīģerīši". Šis bija 2017. gada ceturtais un noslēdzošais slēpto degustāciju posms, portālam "Delfi" teic LTA prezidents Henriks Danusēvičs.

Vērtējot cīsiņus, eksperti 1. vietā ierindoja "Ekspress bērnu cīsiņus" no Forevers un "Rakveres cīsiņus" no "Rīgas miesnieks", savukārt otro vietu piešķīra "Reāliem cīsiņiem" ("Rēzeknes gaļas kombināts") kopā ar "Tīģerīšem" (GPU "Nākotne"). Tikmēr trešajā vietā ierindojas cīsiņi "Bērniem De Lukss" ("Marno").

Savukārt slēptās degustācijas rezultāti par sardelēm parāda, ka pircēju skatījumā labākās ir "Ekstra sardeles" ("Forevers"), otrajā vietā - "Augstākā labuma sardeles" ("Rēzeknes gaļas kombināts"), savukārt trešo labāko rezultātu ieguvušas "Lido" ražotās cūkgaļas sardeles.

Ekspertu vērtējums par sardelēm nedaudz atšķiras – pirmo vietu dala Rēzeknes gaļas kombināta "Augstākā labuma sardeles" un "Ekstra sardeles" ("Forevers"), otrajā vietā ierindojas "Lido" cūkgaļas sardeles, savukārt trešajā – cūkgaļas sardeles no GPU "Nākotne".

Noslēdzošais degustācijas posms tika organizēts Rīgas Tūrisma un radošo industriju tehnikumā (RTRIT), nevis tirdzniecības vietās, kā iepriekš, vērtēšanai piesaistot gan tehnikuma audzēkņus un pedagogus, gan personālu, kas strādā mācību iestādes ēdnīcā.

Kā degustācijas laikā norādīja eksperti, šīs kategorijas produktu konsistence nedrīkst būt irdena, poraina un garšai jābūt sabalansētai. Sardelēm nevajadzētu būt pārāk mīkstām, masai jābūt elastīgai. Tika vērtēta produktu garša, analizējot krāsu, smaržu, konsistenci, kā arī atzīstot, ka dažiem no produktiem ieteicams uzlabot garšas īpašības.

Savukārt produktu pagatavošanai mājas apstākļos, pārtikas tehnologi atgādina, ka cīsiņu un sardeļu ražošanas tehnoloģija ir identiska vārītajām desām. Tas nozīmē, ka produkts jau ir termiski apstrādāts un to var lietot uzturā arī aukstu. Savukārt, ēdiena siltai pagatavošanai der iegaumēt, ka cīsiņus un sardeles ir ieteicams ielikt verdošā ūdenī un tikai pāris minūtes tajā paturēt, nevis sagaidīt ūdens vārīšanās temperatūru.

Šāda veida degustācijas LTA periodiski rīko kopš 2002. gada, tāpēc var sekot līdzi ne tikai gaļas produktu sortimentam, tā izmaiņām un pircēju prasībām, bet arī novērtēt gaļas pārstrādes nozari un Latvijas ražotājus kopumā, skaidro asociācijā. Iepriekšējos slēptās degustācijas posmos tika noskaidrotas labākās doktordesas, kūpinātās dāņu salami desas un labākie kūpinājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!