Marta izaicinājums – mīdijas: kā izvēlēties, gatavot un ēst vienkāršo ļaužu 'austeres'
Foto: Shutterstock

Var droši apgalvot, ka mīdijas ir visiecienītākās no visām jūras veltēm, un, iespējams, tieši tāpēc tās nereti tiek dēvētas par vienkāršo ļaužu austerēm. Gardēži jau zina, ka mīdiju sezona ilgst no septembra līdz aprīlim, tādēļ noteikti jāizmanto šis laiks, lai palutinātu sevi un mājiniekus, iemācoties pareizi izvēlēties, pagatavot un izbaudīt šo gardo, veselīgo un ļoti vienkārši pagatavojamo delikatesi.

Mīdijas jeb ēdamgliemenes (mussels – angļu val., latīniskais nosaukums – Mytilus edulis) ir jūras delikateses, kas pieder jūras divvāku gliemeņu grupai. Pasaulē pazīstamas apmēram 25 000 sugu gliemenes. Mīdijas čaulā pēc skata un izcelsmes ir visai līdzīgas austerēm.

Mīdiju maigā gaļa ir ļoti vērtīga un barojoša, tai ir patīkama garša un augsta uzturvērtība. Šīs delikateses satur daudz olbaltumvielu, minerālvielu un vitamīnu, turklāt mīdijām ir ļoti zems tauku saturs, un tās nesatur holesterīnu.

Vidusjūras un Atlantijas piekrastes iedzīvotāji vien gadā apēd tik lielu daudzumu mīdiju, ka ar dabīgajiem krājumiem ir par maz, lai spētu apmierināt lielo pieprasījumu. Tādēļ Francijā jau kopš 13. gadsimta darbojas speciālas mīdiju audzētavas; vēlāk tādas tika izveidotas teju vai visā pasaulē, it sevišķi okeānu ziemeļu piekrastēs.

Divas lielākās ēdamgliemeņu ražotājas ir Ķīna un ES, kam seko Čīle un Jaunzēlande, savukārt Holandē mīdījām ir tik liela piekrišana, ka ar to audzēšanu pat nodarbojas speciāli mīdiju fermeri, ko vietējie mēdz dēvēt vienkārši par mīdiju zemniekiem.

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka