Soli pa solim: atklājam noslēpumus, kā pagatavot aromātisku un irdenu plovu
Foto: Shutterstock

Tas, kurš kaut reizi mūžā nobaudījis prasmīgi pagatavotu plovu, kurā irdeni, aromātiski rīsi mijas ar sulīgiem, mutēm kūstošiem gaļas gabaliņiem, nespēj aizmirst šī ēdiena neatkārtojamo garšu un mēģina atminēt plova noslēpumu, cenšoties to pagatavot paša spēkiem. Ir atrodamas neskaitāmi daudzas plova receptes un variācijas, turklāt katram pavāram šķiet, ka tieši viņa recepte ir vienīgais un pareizais veids, kā gatavot šo ēdienu. Jāteic gan, ka nav viena pareizā veida, kā pagatavot plovu, jo tā ir īsta māksla, kas izkopjama visa mūža garumā, bet ar kaut ko tomēr ir jāsāk, tādēļ šoreiz atklāsim tev vispārīgus plova gatavošanas pamatprincipus.

Gatavot plovu ir gluži kā spēlēt vijoli vai hokeju – to mēģina darīt daudzi, bet patiess talants piemīt vien retajam. Šis ēdiens ir jājūt, un tāda spēja, diemžēl, nav ne katram šūpulī ielikta, ne iemācāma. Nereti pūliņu rezultāts ir lipīgai rīsu putrai līdzīgs ķopsis ar sīkstiem gaļas gabaliem. Kas tad jāņem vērā, lai plovs izdotos? Cik daudz ūdens pievienot? Cik ilgi turēt katlu virs liesmas? Diemžēl ar precīzu mērvienību uzskaitīšanu vien nebūs līdzēts, tādēļ, iedvesmojoties no "Kitchenmag" un "Lifehacker'', mēģināsim sniegt vairākus noderīgus padomus, kuru ievērošana var būt tava veiksmes atslēga ērkšķainajā ceļā uz izcili gardu plovu.

Svarīgākais garda plova priekšnosacījums nav vis produktu izvēle, kā varētu domāt, bet tieši pareiza ēdiena gatavošanas tehnika. Šī ēdiena garša lielā mērā ir atkarīga no divu svarīgu komponentu – zirvaka (gaļas un dārzeņu pamata) un rīsu pareizas attiecības. Rīsi tiek nevis vārīti ūdenī, bet tvaicēti aromātiskajā zirvakā, procesa laikā uzsūcot visas garšas.

Plovam nepieciešamie produkti

Svarīga ir ne vien produktu izvēle, bet arī to pareiza pirmapstrāde un gatavošanas secība. Lai atcerētos, kādi produkti tad ietilpst uzbeku plova sastāvā, ir jāpatur prātā šī ēdiena nosaukums uzbeku valodā "palov oš", jo tajā šifrēti produkti, kas nepieciešami, lai pagatavotu plovu:
P – pijoz (sīpoli);
A – ajoz (burkāni);
L – lahim (gaļa);
O – olio (tauki);
V – vet (sāls);
O – ob (ūdens);
Š – šali (rīsi).

Lasot tālāk, uzzināsi, kādu gaļu izvēlēties plovam, kāda ir ieteicamākā rīsu šķirne šī ēdiena gatavošanai un kādas garšvielas piešķir plovam tā īpašo garšu un aromātu.

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Tasty iesaka