Vinegrets – rudens salātu karalis: 10 receptes un padomi, lai tas garšotu izcili

Vinegrets – rudens salātu karalis: 10 receptes un padomi, lai tas garšotu izcili
Foto: Shutterstock

Vinegrets ir pelnījis rudens sezonas salātu "karaļa" laurus, jo tieši šobrīd, izmantojot nule kā no dobes nākušos, no vitamīnu pārpilnības vai pušu sprāgstošos dārzeņus, izdosies pagatavot visgardāko un aromātiskāko vinegretu. Tālāk skaidrosim, kas vēl jāņem vērā, lai šie salāti izdotos tik apetītlīgi, ka tie varētu būt ne vien tavas ikdienas ēdienkartes neatņemama sastāvdaļa, bet tos droši varētu celt galdā arī svētku reizē.

"Tasty" padomu dzīlēs un portālā "Spelo-zrelo" uzgājām astoņas viltības, ko vajadzētu ņemt vērā, gatavojot vinegretu.

1. Izmanto ar mizu vārītus dārzeņus – šādi gatavotas bietes, burkāni un kartupeļi būs aromātiskāki, un saglabās vairāk vērtīgo uzturvielu. Dārzeņus liec ūdenī, kad tas jau ir verdošs.

2. Ja vēlies visus dārzeņus vārīt vienā katlā, tad vispirms ūdenī liec bietes, jo tās vārīsies visilgāk, pēc minūtēm 20 pievieno katla saturam burkānus, vēl pēc 10 – kartupeļus, un turpini vārīt aptuveni 15-20 minūtes, līdz kartupeļi ir gatavi (tas lielā mērā atkarīgs no to lieluma). Kad dārzeņi ir gatavi, nekavējoties nokās ūdeni, jo atstājot tos mirkt, dārzeņi kļūs ūdeņaini, negaršīgi, un zaudēs uzturvielas.

3. Dārzeņi, kas būs tvaicēti vai cepti cepeškrāsnī, ielikti cepamajā maisā, saglabās maksimāli daudz vitamīnu.

4. Pirms mizošanas un smalcināšanas dārzeņus kārtīgi atdzesē līdz istabas temperatūrai. Ja griezīsi tos karstus vai vēl siltus, salāti var ātrāk saskābt.

5. Tiek uzskatīts, ka vislabākais veids, kā smalcināt dārzeņus vinegretam, ir kubiņi, turklāt tiem nav jābūt pārāk sīkiem, lai salāti nepārvērstos putrā, bet būtu sajūtams katrs dārzeņu veids atsevišķi. Lai vinegrets priecētu aci arī ar dažādu krāsu saspēli, vispirms sasmalcini bietes, pārlej tās ar eļļu un samaisi, tikai tad smalcini un liec salātos pārējos dārzeņus. Eļļa veidos aizsargkārtiņu, neļaujot biešu sulai iekrāsot pārējos dārzeņus.

6. Tā kā vinegretam parasti pievieno arī skābētus kāpostus, sālītus gurķus vai sālītu siļķi, tad nepārsteidzies, priekšlaicīgi pievienojot sāli. Vispirms samaisi salātus, pagaršo, un tikai tad pieņem lēmumu, vai, un cik daudz pievienojama sāls.

7. Zaļie zirnīši ir neatņemama klasiskā vinegreta sastāvdaļa. Pērkot zirnīšus, neekonomē uz kvalitātes rēķina un veikalā izpēti produkta etiķeti – tiek uzskatīts, ka visgardākie ir tieši maijā un jūnijā fasētie.

8. Ja vinegretam vēlies pievienot sālītu siļķi, tad izslēdz no sastāvdaļām skābētus kāpostus, tā vietā pievienojot lielāku daudzumu vārītu kartupeļu.

9. Tradicionāli vinegreta aizdaram tiek izmantota saulespuķu eļļa, kam pievienota šļuka ābolu etiķa vai citronu sulas, kā arī sinepes pēc garšas.

10. Kad visas sastāvdaļas sagrieztas un samaisītas ar mērci, salātus vēlams uz stundu ielikt ledusskapī, lai visas garšas pa šo laiku "saprecētos", padarot vinegretu neatvairāmi kārdinošu.

Lai labi garšo!

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka