"Netflix" serviss piedāvā tiešsaites televīziju, tāpēc par tā sīvāko konkurentu Latvijā var uzskatīt "Lattelecom TV". "Netflix" piedāvāto saturu var aplūkot ne tikai datoros vai planšetdatoros, bet arī viedtālruņos un televizoros. Protams, ar noteikumu, ka jūsu ierīcei ir pieslēgums internetam.

Pats "Netflix" norāda, ka atkarībā no izvēlētās kvalitātes, pieslēguma ātrumam jābūt no 0,5 līdz 20 Mbps (t.i., līdz pat 3 megabaitiem sekundē).

Atgādināsim, ka "Netflix", ienākot Latvijā, uzsvēra tā satura pieejamību bez ierobežojumiem no jebkura zemeslodes punkta - ko redz ASV iedzīvotāji, to vajadzētu redzēt arī Latvijas iedzīvotājiem.

Godīgi sakot, jau sākumā šāds paziņojums šķita visnotaļ aizdomīgs un neticams - autortiesības ir sarežģīta lieta un reģionālie ierobežojumi ir neapgāžami.

Tāpēc jo lielāka interese visu izmēģināt pašiem!

Reģistrācija un saskarne (interfeiss)

Reģistrācija "Netflix" servisā ir tīrās bērnu spēlītes. Arī apmaksa nesagādā nekādas grūtības: pirmais mēnesis bez maksas, bet ievadīt kartes datus tāpat palūgs (naudu no jūsu konta pārskaitīs tikai pēc mēneša, bet paziņojumu par šādu operāciju sola atsūtīt trīs dienas iepriekš). Tomēr, ja dziļi jūsos mīt neliels paranoiķis, kā variants varētu būt "PayPal".

Mēs gan eksperimenta labad reģistrējām Latvijas bankā izdotas kredītkartes datus - "Netflix" to pieņēma bez mazākajām problēmām.
No servisa atteikties ir tikpat viegli kā piereģistrēties - iestatījumos atrodama milzīga poga "Cancel Membership".

Kā redzams ilustrācijā, "Netflix" piedāvā trīs dažādus abonēšanas līmeņus, kas atšķiras ar izmantojamo ierīču skaitu un attēla kvalitāti (līdz pat 4K).

Serviss piedāvā ievadīt vairākus lietotājus, kā arī atsevišķi pieejama bērnu sadaļa, kas pat vizuāli atšķiras no "pieaugušo" varianta. Īpaši iepriecina vecāku kontroles iespēja - var ierobežot bērnam pieejamo saturu.

Kopumā var teikt, ka saskarne ir maksimāli vienkāršota.

Satura izvēles iespējas

Diemžēl ar Latvijas lietotājiem pieejamā satura "svaigumu" "Netflix" nevar lepoties. Saprotams, ka pat ASV nav pieejams pilnīgi viss - kaut kas parādās ar milzīgu kavēšanos, kaut kas nav pieejams autoru skopuma dēļ.

Lai novērtētu bibliotēkas satura pilnību un pārbaudīt solījumus, mēs rīkojāmies pavisam vienkārši: paņēmām kāda autora svaigāko sarakstu ar novērtētākajiem seriāliem, kas pieejami ASV, un centāmies tās atrast "Netflix" servisā.

Un, kā jau bija nojaušams, "Netflix" nav pieejama lielākā daļa norādīto šovu. Pat vēl vairāk - tur nav sastopams pat "House of Cards", ko "Netflix" paši sev arī uzņēmuši. Savukārt tie seriāli, kas pieejami, kā izrādās, piedāvā visnotaļ vecas sērijas.

Jāatzīmē arī tas, ka tiem cilvēkiem, kuri raduši filmas un seriālus skatīties krievu valodā - gaidāma pamatīga vilšanās. Lielākā daļa pieejamā satura neatbalsta šo valodu, tāpēc nāksies vien samierināties ar angļu, franču, vācu vai spāņu tulkojumiem.

Secinājumi

Esošajā stāvoklī "Netflix" nav pelnījuši Latvijas iedzīvotāju uzmanību. Pat ja jums nav nepieciešama krievu valoda, meklējamās filmas un seriālus gan gribētos ieraudzīt.

Mēs pieļaujam, ka bibliotēku vienkārši vēl "nav paspējuši" papildināt, kā arī "nav paspējuši" pārtulkot pieejamākās valodās to, kas tur jau ir. Bet lai tas viss paliek nākotnei! Pagaidām gan jāteic, ka "Netflix" starts Latvijā vairāk atgādina falšstartu.