Kas ir oficiālā elektroniskā adrese un kam tā paredzēta?

Šī elektroniskā adrese līdzinās elektroniskajam pastam - tiks izsniegta viena adrese katrai - gan fiziskai, gan juridiskai personai. Tā paredzēta tam, lai valdība nepieciešamības gadījumā spētu iniciēt dokumentu apmaiņu ar Latvijas iedzīvotājiem, juridiskām personām, dažādām valdības struktūrvienībām.

Tas nozīmē, ka katram iedos e-pastu un man sāks rakstīt uz "Gmail"?

Nē. Elektroniskā adrese strādās tikai slēgtā sistēmā, kuru apkalpos viena no valsts aģentūrām. Pieeja adresei tiks apkalpota caur portālu www.latvija.lv. Portālam jau piemīt atsevišķas funkcijas dokumentu apmaiņā ar valsti - piemēram, veicot izrakstus no kāda reģistra PDF-faila formātā. Jaunajā sistēmā dokumenti un ziņojumi pienāks pēc valsts iniciatīvas, nesagaidot pieprasījumu.

Kāpēc nevar vienkārši izmantot e-pastu, kā tas, piemēram, ir Igaunijā?

Kā liecina projekta koncepcija (aizraujoša lasāmviela 80 lapaspušu garumā - rekomendējam!), e-adreses variants ar elektronisko parakstu tika izskatīts, taču ātri vien noraidīts, jo
a) nav pietiekami drošs; b) pārāk sarežģīts vidējam interenta lietotājam, jo dokumentus varēs izmantot, tikai atšifrējot tos.

Kā izskatīsies mana e-adrese un vai es to varēšu izvēlēties?

Nekādas izvēles. Privātpersonām tā izskatīsies kā personas kods, juridiskajām - kā uzņēmuma reģistrs. Savukārt personām, kuras nav reģistrējušās reģistrā kā nodokļu maksātāji, 11 ciparu kods. Ja nav nekā no iepriekšminētā (rets gadījums) - paredzēti atsevišķi noteikumi, kurus var apskatīt likumprojekta sestajā pantā.

Vai e-adresi būs jāizmanto obligāti?

Jā, bet ne visiem. Obligāti valsts struktūrvienībām, uzņēmuma reģistrā reģistrētajiem, kā arī rezervē esošajiem karavīriem. Privātpersonas var izmantot pēc vēlēšanās. Minimālais vecums - 14 gadi.

Kā es varēšu zināt, ka man pienākusi vēstule?

Paziņojumus varēs saņemt ar īsziņu sevisa palīdzību. Nekāda būtiska informācija paziņojumā netiks norādīta, tik vien, kā norāde par jaunu ziņu.

Vai es varēšu saņemt pieeju, piemēram, vecmammas e-adresei?

Protams. Arī likumprojektā norādīts punkts par iespēju elektroniskās adreses pieeju nodot citai personai, lai veiktu saraksti ar valdību no tās īpašnieka vārda.

Vai šī e-adrese man būs pieejama arī ārzemēs?

Likumprojektā nav norādījumu, bet "Techlife" neredz tehniskus šķēršļus šādām darbībām. Serviss "Latvija.lv" pieejams no jebkura planētas punkta, kur vien ir internets.

Kādas valstiskās struktūras varēs man uzrakstīt ziņu?

Lai dažādas struktūrvienības varētu piekļūt jūsu adresei, nepieciešama atļauja un lērums papildinājumu normatīvajos dokumentos, tāpēc tas notiks lēnām. Attiecīgi, arī lietotāji varēs sazināties ar valdību tad, kad tas būs atļauts.

Kad tas sāks strādāt?

Ka vēstīts projektā, likumam būtu jāstājas spēkā 2017. gada 1. jūlijā. Līdz 2017. gada 31. decembrim visām valstiskajām struktūrvienībām būs jāreģistrējas sistēmā. Savukārt privātpersonu reģistrācija sāksies tikai 2018. gada 1. janvārī.

Citi jums interesējošie datumi atrodami likumprojektā.

Kaut kāds pārāk īss likums...

Kā jau iepriekš minēts, ļoti daudz interesantu detaļu un amatpersonu domu graudus var smelties likumprojekta koncepcijā. Turklāt pēc likumprojekta pieņemšanas tas tiks papildināts ar korekcijām un Ministru kabineta noteikumiem.